Trots otur med vädret kom det massor med besökare till observatoriet på årets Astronomins dag och natt, uppskattningsvis närmare 200 personer. Föreläsningssalen blev snabbt överfull och samtidigt var intresset stort för våra avancerade teleskop.
Lördagen den 19 oktober är det dags igen för Astronomins dag och natt, den årliga nationella astronomifestivalen. Spännande tema detta år är "Människan i rymden". Som vanligt kommer observatoriet att ha öppet hus för allmänheten.
Vi öppnar kl 18 och håller på till 23-tiden. Det blir en rad rymdinspirerade kortföredrag och vi visar upp vårt nya jätteteleskop som även kan ta fantastiska bilder.Tillåter vädret riktar vi förstås in flera teleskop på planeter och stjärnor. Saturnus och Jupiter är aktuella och kanske kan vi också se en komet i teleskopet!
Tag chansen till en berikande kväll. Ställ frågor om universum – vi försöker svara på allt!
PS. Bilden till höger togs på observatoriet den 15 oktober med vårt specialteleskop. Exponeringstid 30 x 5 sek. DS.
Läs mer: 19 okt: Astronomins dag och natt – öppet hus på observatoriet
Höstsäsongen kunde inte startat bättre. Meteorvisningarna drog två fulla hus med massor av intresserade i alla åldrar. Vädret och massmedierna samarbetade med oss så att det blev rekordmånga besökare.
Lördagen den 23 september är det dags igen för Astronomins dag och natt, den årliga nationella astronomifestivalen. Spännande tema detta år är "Rymdresa i tid och rum". Som vanligt kommer observatoriet att ha öppet hus för allmänheten.
Vi öppnar kl 17 och håller på till 23-tiden. Det blir en rad rymdinspirerade kortföredrag och för första gången visar vi upp vårt nya jätteteleskop för allmänheten. Tillåter vädret riktar vi förstås in teleskopet på planeter och stjärnor. Och kl 20.55 passerar internationella rymdstationen över observatoriet!
Tag chansen till en berikande kväll. Ställ frågor om universum – vi försöker svara på allt!
Den 15 sept invigdes så äntligen vårt nya jätteteleskop, som följdriktigt döptes till "Finn". Sparbanksstiftelsens ordförande Bo Lundgren och rymdungen Florence Thornberg hjälptes åt att klippa bandet och belönades med starka applåder.
Jorden har just passerat ett stoftmoln i rymden som orsakade fler stjärnfall än vanligt. Det var meteorsvärmen Perseiderna som varje år har ett maximum runt 12-13 augusti. Observatoriet hade öppet för allmänheten och vi fick många intresserade besökare.
Väderleksutsikterna inför solförmörkelsen den 25 okt såg inte positiva ut. Så det blev en positiv överraskning när den partiella förmörkelsen ändå kunde observeras ute på observatoriet. Även massmedierna blev glada.
Tisdagen den 25 oktober är det en partiell solförmörkelse synlig i Sverige. På Tycho Brahe-observatoriet öppnar vi för allmänheten för att visa, berätta och förklara med hjälp av våra solsäkra teleskop.
Lördagen den 24 september var det dags igen för den årliga nationella astronomifestivalen, Astronomins dag och natt. Som vanligt hade observatoriet öppet hus för allmänheten. Det blev en rad rymdinspirerade kortföredrag.
Väder och media samverkade till att göra årets stjärnfallsvisning till en stor succé. Detta trots att fullmånen lyste upp himlen så att bara de ljusstarka meteorerna kunde observeras. Ca 400 personer besökte observatoriet under de två kvällarna.
Den 12 december firade vi tioårsjubileumet av astropedagogen Peter Hemborgs anställning samt att stora salen på observatoriet stod färdig för 10 år sedan. Det blev stort kalas med många rymdungar, Christer Fuglesang och en avslutande julfest.
ASTB fick en inbjudan till säsongsavslutningen på Tycho Brahe museet på Ven lördagen den 9 oktober, och det var sekreteraren med följe som åkte dit, med bilen fullpackad av kikare och mindre teleskop