A15 IMG 8159sm

Den 12 december firade vi tioårsjubileumet av astropedagogen Peter Hemborgs anställning samt att stora salen på observatoriet stod färdig för 10 år sedan. Det blev stort kalas med många rymdungar, Christer Fuglesang och en avslutande julfest.

ASTB fick en inbjudan till säsongsavslutningen på Tycho Brahe museet på Ven lördagen den 9 oktober, och det var sekreteraren med följe som åkte dit, med bilen fullpackad av kikare och mindre teleskop

IMG 8694sm

Lördagen den 25 september var det dags igen för den årliga nationella astronomifestivalen. Som vanligt hade observatoriet öppet hus för allmänheten. Det blev en rad rymdinspirerade kortföredrag och vädret tillät en titt på både Jupiter och Saturnus i våra fina teleskop! Laserguidning på himlen och passage av rymdstationen var extra bonusar.

IMG 8397

Årets Perseidvisningar gick utmärkt. Vädret samarbetade, månen höll sig borta och vi var många som hjälpte till. Över 200 besökare fick vi de tre kvällarna och alla fick se åtminstone några stjärnfall. Som bonus blev det planetobservationer och laserguidad visning på stjärnhimlen.

IMG 8376B

Astronomisk Ungdom hade ordnat ett läger i närheten och passade på att besöka observatoriet. Ett tiotal astronomiintresserade tioåringar var fyllda av entusiasm och frågor.

olle1

Den partiella solförmörkelsen observerades framgångsrikt ute i Oxie, där vädret till största delen var bra. Vi hade försiktigt öppnat observatoriet för första gången på länge, det kändes lite som en nypremiär. Medlemmar och besökare var mycket nöjda med att på olika sätt kunna följa skådespelet på himlen.

adon2b

Lördagen den 26 september var det dags för Astronomins dag och natt i hela Sverige. Observatoriet siktade på utomhusaktiviteter på kvällen men dåligt väder satte stopp. Istället improviserade vi lite inomhusföredrag och visning av teleskopen. 

IMG 20200814 WA0000sm

Årets Perseider var befriade från månljus och välsignade med bra väder. Å andra sidan kunde vi bara ta emot ett begränsat antal intresserade under tre nätter  Alla fick se någon meteor och som bonus Jupiter och Saturnus i närbild. 

Merkuriuspassagen

 

Se videon och bli redo inför årets mest sällsynta astronomiska händelse: Merkuriuspassagen den 11 november 2019, där planeten Merkurius passerar framför solskivan. Få reda på varför det händer och hur du kan uppleva denna begivenhet.

Observatoriet har öppet för allmänheten från kl 13. Observation och information för alla intresserade! Välkomna!

IMG 4080sm

Årets visningar av meteorsvärmen Perseiderna hade god tur med vädret men månljuset gjorde natthimlen ljus. Under måndagskvällen syntes ändå några spektakulära meteorer och våra besökare jublade entusiastiskt.

IMG 3795sm

Som vanligt medverkade Tycho Brahe-observatoriet även detta år på Oxiedagen, som är ett arrangemang med lokal anknytning. Solteleskopet var på plats, fast solen bara ville visa sig sporadiskt.