IMG 4080sm

Årets visningar av meteorsvärmen Perseiderna hade god tur med vädret men månljuset gjorde natthimlen ljus. Under måndagskvällen syntes ändå några spektakulära meteorer och våra besökare jublade entusiastiskt.

IMG 3795sm

Som vanligt medverkade Tycho Brahe-observatoriet även detta år på Oxiedagen, som är ett arrangemang med lokal anknytning. Solteleskopet var på plats, fast solen bara ville visa sig sporadiskt.

IMG 3448sm

Den 14 april arrangerade sällskapet en unik musikkonsert i samarbete med gruppen Trio Nebula. Trio Nebula tonsätter egen musik med astro­no­miska kopplingar. Den första konserten var i astronomihuset i Lund och dagen därpå blev det två föreställningar på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie.

IMG 2867sm

Astronomins dag och natt ägde rum den 29 september i år och observatoriet hade som vanligt specialarrangemang - denna gång med temat Mars. Ett fint program med korta föreläsningar kompletterades med glimtar på natthimlen när molnen tillät.

IMG 6014sm

Hamnfesten i Limhamn är en återupptagen tradition och i år var sällskapet med där för första gången. Stort utbud på hav, sol och mat. Vår solvisning stack ut på ett positivt sätt och lockade väldigt många intresserade teleskoptittare. 

IMG 1985sm

Månförmörkelsen observerad från observatoriet blev en stor folkfest. Förmodligen slogs det ett nytt rekord med kanske 300 besökare, det gick enkelt inte att räkna. Efter en osäker början med moln och dis vid horisonten kunde den förmörkade månen ses för första gången runt kl 22. 

IMG 1873sm

Nyligen deltog vi på Big Bang-festivalen för att i känd stil göra reklam för rymden och för sällskapet. Rymdobservationerna, av solen, blev inte så många, men massor med ungar tittade genom ett teleskop för första gången.

 

IMG 1077sm

Den 2 juni var det dags för Oxiedagen, då olika verksamheter i Oxie presenterar sig. Naturligtvis var sällskapet på plats för att få Oxieborna att upptäcka universum - i detta fall i form av solstudier.

IMG 5805sm

Den 10 april fick vi besök från astronomiska institutionen i Lund. Det var Nils Rydes kurs i instrumentteknik som ville se hur ett amatörobservatorium fungerar. Det blev en lyckad träff där man kunde se att avancerad amatörastronomi och akademisk utbildning har många gemensamma aspekter.    

IMG 5531sm

Till påsken blev det åter möjligt att se unik astronomikonst på observatoriet. Konstnären Frida Åstrand ställde ut sina akrylmålningar med astronomiska motiv. Dessutom blev det en särskild avdelning för barn där de själva fick bygga sina favoritrymdfarkoster.

IMG 2273sm

Juninätterna är ju egentliga för ljusa för stjärn-observationer. Men när Lund Naturskyddsförening bjöd in oss den 5 juni att berätta om och visa astronomi så tackade vi inte nej. Vi höll till på Nöbbelövs mosse, nordväst om Lund.

oxiesm

Sällskapets medverkan på Oxiedagen den 10 juni gav oss många möjligheter av göra reklam. Som vanligt var vi på plats med våra teleskop, vilka gav oss stor uppmärksamhet. Och vårt nya tält hade premiär, en bra plats för vårt informationsbord.