Väderleksutsikterna inför solförmörkelsen den 25 okt såg inte positiva ut. Så det blev en positiv överraskning när den partiella förmörkelsen ändå kunde observeras ute på observatoriet. Även massmedierna blev glada.
Tisdagen den 25 oktober är det en partiell solförmörkelse synlig i Sverige. På Tycho Brahe-observatoriet öppnar vi för allmänheten för att visa, berätta och förklara med hjälp av våra solsäkra teleskop.
Lördagen den 24 september var det dags igen för den årliga nationella astronomifestivalen, Astronomins dag och natt. Som vanligt hade observatoriet öppet hus för allmänheten. Det blev en rad rymdinspirerade kortföredrag.
Väder och media samverkade till att göra årets stjärnfallsvisning till en stor succé. Detta trots att fullmånen lyste upp himlen så att bara de ljusstarka meteorerna kunde observeras. Ca 400 personer besökte observatoriet under de två kvällarna.
Den 12 december firade vi tioårsjubileumet av astropedagogen Peter Hemborgs anställning samt att stora salen på observatoriet stod färdig för 10 år sedan. Det blev stort kalas med många rymdungar, Christer Fuglesang och en avslutande julfest.
ASTB fick en inbjudan till säsongsavslutningen på Tycho Brahe museet på Ven lördagen den 9 oktober, och det var sekreteraren med följe som åkte dit, med bilen fullpackad av kikare och mindre teleskop
Lördagen den 25 september var det dags igen för den årliga nationella astronomifestivalen. Som vanligt hade observatoriet öppet hus för allmänheten. Det blev en rad rymdinspirerade kortföredrag och vädret tillät en titt på både Jupiter och Saturnus i våra fina teleskop! Laserguidning på himlen och passage av rymdstationen var extra bonusar.
Årets Perseidvisningar gick utmärkt. Vädret samarbetade, månen höll sig borta och vi var många som hjälpte till. Över 200 besökare fick vi de tre kvällarna och alla fick se åtminstone några stjärnfall. Som bonus blev det planetobservationer och laserguidad visning på stjärnhimlen.
Astronomisk Ungdom hade ordnat ett läger i närheten och passade på att besöka observatoriet. Ett tiotal astronomiintresserade tioåringar var fyllda av entusiasm och frågor.
Den partiella solförmörkelsen observerades framgångsrikt ute i Oxie, där vädret till största delen var bra. Vi hade försiktigt öppnat observatoriet för första gången på länge, det kändes lite som en nypremiär. Medlemmar och besökare var mycket nöjda med att på olika sätt kunna följa skådespelet på himlen.
Lördagen den 26 september var det dags för Astronomins dag och natt i hela Sverige. Observatoriet siktade på utomhusaktiviteter på kvällen men dåligt väder satte stopp. Istället improviserade vi lite inomhusföredrag och visning av teleskopen.