small

 

Lördagen den 23 september är det dags igen för Astronomins dag och natt, den årliga nationella astronomifestivalen. Spännande tema detta år är "Rymdresa i tid och rum". Som vanligt kommer observatoriet att ha öppet hus för allmänheten.

Vi öppnar kl 17 och håller på till 23-tiden. Det blir en rad rymdinspirerade kortföredrag och för första gången visar vi upp vårt nya jätteteleskop för allmänheten. Tillåter vädret riktar vi förstås in teleskopet på planeter och stjärnor. Och kl 20.55 passerar internationella rymdstationen över observatoriet!

Tag chansen till en berikande kväll. Ställ frågor om universum – vi försöker svara på allt! 

IMG 1154sm

Den 15 sept invigdes så äntligen vårt nya jätteteleskop, som följdriktigt döptes till "Finn". Sparbanksstiftelsens ordförande Bo Lundgren och rymdungen Florence Thornberg hjälptes åt att klippa bandet  och belönades med starka applåder.

IMG 1260sm

Jorden har just passerat ett stoftmoln i rymden som orsakade fler stjärnfall än vanligt. Det var meteor­svärmen Perseiderna som varje år har ett maximum runt 12-13 augusti.  Observatoriet hade öppet för allmänheten och vi fick många intresserade besökare.

20221025 142750sm

Väderleksutsikterna inför solförmörkelsen den 25 okt såg inte positiva ut.  Så det blev en positiv över­raskning när den partiella förmörkelsen ändå kunde observeras ute på observatoriet. Även massmedierna blev glada.

solf

Tisdagen den 25 oktober är det en partiell solförmörkelse synlig i Sverige. På Tycho Brahe-observatoriet öppnar vi för allmänheten för att visa, berätta och förklara med hjälp av våra solsäkra teleskop.

small

Lördagen den 24 september var det dags igen för den årliga nationella astronomifestivalen, Astronomins dag och natt. Som vanligt hade observatoriet  öppet hus för allmänheten. Det blev en rad rymdinspirerade kortföredrag.

Meteor TBOBS crop

Väder och media samverkade till att göra årets stjärnfallsvisning till en stor succé. Detta trots att fullmånen lyste upp himlen så att bara de ljusstarka meteorerna kunde observeras. Ca 400 personer besökte observatoriet under de två kvällarna.  

A15 IMG 8159sm

Den 12 december firade vi tioårsjubileumet av astropedagogen Peter Hemborgs anställning samt att stora salen på observatoriet stod färdig för 10 år sedan. Det blev stort kalas med många rymdungar, Christer Fuglesang och en avslutande julfest.

ASTB fick en inbjudan till säsongsavslutningen på Tycho Brahe museet på Ven lördagen den 9 oktober, och det var sekreteraren med följe som åkte dit, med bilen fullpackad av kikare och mindre teleskop

IMG 8694sm

Lördagen den 25 september var det dags igen för den årliga nationella astronomifestivalen. Som vanligt hade observatoriet öppet hus för allmänheten. Det blev en rad rymdinspirerade kortföredrag och vädret tillät en titt på både Jupiter och Saturnus i våra fina teleskop! Laserguidning på himlen och passage av rymdstationen var extra bonusar.

IMG 8397

Årets Perseidvisningar gick utmärkt. Vädret samarbetade, månen höll sig borta och vi var många som hjälpte till. Över 200 besökare fick vi de tre kvällarna och alla fick se åtminstone några stjärnfall. Som bonus blev det planetobservationer och laserguidad visning på stjärnhimlen.

IMG 8376B

Astronomisk Ungdom hade ordnat ett läger i närheten och passade på att besöka observatoriet. Ett tiotal astronomiintresserade tioåringar var fyllda av entusiasm och frågor.