Vårt unika fjärrstyrbara teleskop

Vi har nyligen uppgraderat vårt fjärrstyrda teleskop till högsta tekniska standard. En ny montering innebär säkrare och snabbare inriktning av teleskopet. CCD-kameran är utbytt till en avsevärt mer avancerad modell än tidigare. Ett nytt filterhjul möjliggör enklare observationer i färg. Styrningen och dess mjukvara är också krafiftigt moderniserad. Dokumentationen för denna version 2.0 av systemet är under uppdatering. Intresserade skolor och gymnasister kan höra av sig för inbokningar redan nu.

 

Vårt fjärrstyrda teleskop går att köra över internet. Det innebär att man kan styra teleskopet till vilken del av himlen som helst och att man kan ta bilder med en mycket känslig integrerande CCD-kamera.

Alla kan förstås inte köra samtidigt och för att kunna få kontrollen krävs att man bokat tid i förväg. Någon måste också vara på plats lokalt på observatoriet. Teleskopet och dess kamera kontrolleras med mjukvara som körs i en vanlig webbläsare. 

teleskop3För närvarande erbjuder vi bara skolor att fjärrstyra. Det kan antingen vara grupper eller enskilda elever som styr teleskopet. För grupper har vi tagit fram lärarhandledningar med olika teman för att underlätta observationerna och för att peka på möjligheterna. Egna ideer är förstås också välkomna.

Vi erbjuder också dig som är gymnasist att göra observationer till ett gymnasiearbete på Tycho Brahe-observatoriet. Till ditt förfogande har du då  observatoriets teleskop och en hyperkänslig elektronisk CCD-kamera.

Man kan antingen köra teleskopet i Oxie eller från skolan via internet. Vi erbjuder paket med handledning och teleskoptid. Eleverna måste dock ha handledare på skolan också. Vår handledning syftar till att underlätta planeringen, genomförandet och analysen av observationerna. Vi ger tips på projekt som kan göras och exempel på arbeten som redan gjorts.

För en grupp som vill fjärrstyra kostar det 1000 kr för en kväll (2-3 timmar). Då inkluderas den handledning som krävs för att komma igång och Skypesupport under observationerna. Ett projektarbete kostar 3000 kr och inkluderar handledartid före observationen för att ta fram en observationsplan och för hjälp att söka upp nödvändiga koordinater etc, en kvälls teleskoptid (fjärrstyrtr eller på plats i Oxie) och support vid dataanalysen. Ett gymnasiearbete kan göras av en eller ett par elever.

Intresserad? I så fall så kontakta observatorieledningen.