00 Välkommen

Bengt Rönde fortsätter att berätta om stjärnbilder. Denna gång om sommarens stora stjärnbilder, Svanen, Örnen, Herkules och Skorpionen  som presenteras ingående.Men även de mindre såsom Lyran, Delfinen, Pilen och Räven. Vilka intressanta objekt kan man se för blotta ögat, med kikare eller ett litet teleskop? Och vi tar upp stjärnan som bytte stjärnbild. Tid:  8 maj kl 19.00-20.30. Plats: Tycho Brahe-observatoriet. Alla välkomna!

c2020 f3 komet

Kometen C/2020 F3 Neowise är just nu synlig på natthimlen under juli månad. Här fångad på bild i Lund.

Årstiderna

 På måndag den 23 september är det höstdagjämning. Få en tre minuters video-dos av astronomi och ta reda på varför vi har årstider, och hur det är med vårdagjämning, sommarsolstånd, höstdagjämning och vintersolstånd.

Stjärnhimlen november 2018

 

Följ med på en kort resa om det bästa du kan se på november månads stjärnhimmel. Lär dig om planeterna Mars och Saturnus och om meteorsvärmen Leoniderna.

 

 

 

 

Stjärnhimlen augusti 2018

 

Följ med på en kort resa om det bästa du kan se på augusti månads stjärnhimmel. Få reda på hur du kan hitta planeterna Merkurius, Venus, Jupiter, Mars och Saturnus, och meteorsvärmen Perseiderna.

 

 

 

 

Stjärnhimlen juni-juli 2018

Följ med på en kort resa om det bästa du kan se på juni och juli månads stjärnhimmel. Få reda på hur du kan hitta planeterna Jupiter, Mars och Saturnus, och vad som händer under den totala månförmörkelsen 27 juli.

 

 

 

 

 

Stjärnhimlen maj 2018

 

Följ med på en kort resa om det bästa du kan se på maj månads stjärnhimmel. Kolla upp hur du kan hitta planeterna Jupiter, Mars, Saturnus och Venus. Det astronomiska mörkret försvinner dock så fr o m maj månad är våra måndagsvisningar inställda men de återkommer i september.

  

Stjärnhimlen april 2018

 

Följ med på en kort resa om det bästa du kan se på april månads stjärnhimmel. Hur du kan se planeterna Jupiter, Mars, Saturnus och Venus, stjärnfall från meteorsvärmen Lyriderna och mer. När man kan besöka observatoriet och se med egna ögon?

 

Stjärnhimlen mars 2018

 

Följ med på en kort resa om vad man kan se på mars månads stjärnhimmel. Bland annat står planeterna Mars, Saturnus och Jupiter bra till strax innan gryningen. Och rymdstationen passerar över himlen! När man kan besöka observatoriet och se med egna ögon?

 

Stjärnhimlen februari 2018

 

Följ med på en kort resa om vad man kan se på februari månads stjärnhimmel.  Kolla upp  var planeterna finns och vilka som är de viktigaste vinterstjärnbilderna och historien om hur de hänger ihop i mytologin. Samt när man kan besöka observatoriet och se med egna ögon!

 

Stjärnhimlen Januari 2018

 

 

Följ med på en kort resa om vad man kan se på januari månads stjärnhimmel! Kolla upp månens faser, var planeterna finns och hur man hittar Orionnebulosan i vinterns vackraste stjärnbild! Samt när man kan besöka observatoriet och se med egna ögon!

 

Följ med på en kort resa om vad man kan se på december månads stjärnhimmel!

 

stj-nov17

 

Följ med på en kort resa om vad man kan se på november månads stjärnhimmel! Jon Saalbach har satt ihop en kort video som berättar om vilka stjärnor och planeter man kan se. Och kanske en galax och lite stjärnfall?

 

SUM2-shiftedpartsm

På morgonen den 27 okt togs denna närbild av planeterna Mars (till vänster), Venus (ljusast) och Jupiter (överst). Ytterligare några dagar kan de morgonpigga njuta av denna mäktiga anblick.