Maede teleskopet

 

Meade-teleskopet är observatoriets största visningsteleskop och används vid besök på observatoriet. Det är ett spegeltelskop med en 35 cm:s spegel och 3.8 m brännvidd. Den kompakta kontruktionen beror på att optiken är av sk Schmidt-Cassegrain typ. Teleskopet kan förstora mellan 70 - 300 X.

 

JupiterMånenSaturnusVenus

Bilder tagna med hjälp av en webb-kamera kopplad till teleskopet. Från höger syns Jupiter, månen, Saturnus och Venus.

 

Dokumentation

meade-utbildning

Den 8 november fortsätter kursen i handhavandet av observatoriets Meade-teleskop. Kursledare är Erik Johansson. Mikael Anderlund och Lars-Olof Hansson hjälper till som assistenter. Inga förkunskaper krävs och alla intresserade är välkomna att delta.

Lär dig att använda observatoriets stora Meade-teleskop så att du kan observera själv! Efter genomgången utbildning kan du sedan prova att köra själv och erhålla ett snyggt certifikat. Då kan du observera och astrofotografera på egen hand eller med några andra amatörer.

Håkan Barregård och Kjell Westman har lagt några kalla kvällar på att göra en noggrann analys av Meadeteleskopets förmåga att följa stjärnhimlen (s k tracking). God noggrannhet är viktig om man vill ta bilder med längre exponeringstid.  Resultaten visar på en hög mekanisk kvalitet.

Meade-teleskopet finns nu på sin vanliga plats efter ett långt uppehåll någonstans i södra Tyskland. Det har fått god vård och fått nya delar i stället för de som skadats av Tors åskvigg. Teleskopet fungerar alltså som det skall, men inte riktigt som vi vill ha det.

Lathunden till Meadeteleskopet finns här (15 Mb)

Exempel på certifikat finns här.