Observatoriet håller öppet för allmänheten under mörka och stjärnklara måndagskvällar. Dessutom anordnas extra visningar när himlen har något speciellt ett erbjuda. Under sommarperioden (skolornas sommarlov) är det i allmänhet stängt på grund av de ljusa nätterna. Normal starttid för visningarna är kl 19 men under de ljusa vårmånaderna (april, maj) börjar vi kl 20. Se hemsidans framsida eller ring 040-547012 för ytterligare information.

M37 - Bild tagen på observatoriet
Observatoriet har också ett program för skolor och grupper och kan erbjuda visningar för alla åldrar. En visning börjar med en orienterande lektion om astronomi och mynnar ut i en demonstration av instrument och stjärnhimmel.

Ett speciellt program med experiment och diskussioner har tagits fram för barn i åldrarna 6-12 år. Här åskådliggörs solsystemet och rymden omkring oss på ett sätt som är begripligt även för barn och yngre ungdomar. För inbokning av grupp, kontakta observatorieledningen.


Det finns också möjlighet att på egen hand utforska universum från klassrummet genom att ta kommandot över vårt fjärrstyrda teleskop. Via Internet kan teleskopet riktas var som helst på himlen och med ett enkelt handgrepp kan bilder tas med den känsliga CCD-kameran. Under fliken Fjärrobservationer finns mera information om tillgänglighet och 'hur man gör'.

Vi erbjuder också mera avancerade observationer och mätningar med det datorstyrda teleskopet. Sådana observationer låter eleverna (under handledning) samla in data för analys på skolan, och kan utgöra stommen i ett projektlarbete. Denna service beskrivs också under fliken Fjärrobservationer.