OBS: Denna sida är under omplanering för att ge en mer specifik och komplett information om våra skolaktiviteter. Det kommer att bli en särskild portal för detta på adressen skola.tbobs.se.
Tills vidare se nedan och även flikarna Rymdungarna, Mera skolaktiviteter och Fjärrobservationer. Ladda också gärna ner vår nya skolfolder, här till höger.
Visst är det roligt med rymden, att läsa om den, att studera den, att undervisa om den. Få ämnen intresserar och fascinerar så mycket som just rymden. På Tycho Brahe -observatoriet har vi ett rikt utbud av aktiviteter och tjänster som riktar sig till Sveriges skolor. Vi erbjuder allt från studiebesök på observatoriet och hjälp med lektionsplanering och temadagar till avancerade fjärrstyrda eller direkta observationer med vårt datorstyrda teleskop.
Besök oss med klassen!
Boka en kväll, eller endag, och ta med klassen på en visning av observatoriet och en lektion i astronomi. Blir det stjärnklart drar vi av taken och studerar objekten på stjärnhimlen. Vi anpassar oss efter åldern på eleverna och kan ta emot alla grupper. Se några tidigare visningar.
Fjärrstyr ett teleskop!
I ett av observatoriehusen finns ett teleskop som kan styras via internet. Med det kan eleverna använda utrustningen utan att behöva åka till observatoriet. Även om tekniken är avancerad blir handgreppen ganska enkla. Eleverna styr teleskopet från ett program i datorn på skolan, som visar en bild av stjärnhimlen. Genom att klicka på datorhimlen kan de få teleskopet att röra sig till motsvarande position på Oxie-himlen och genom ytterligare knapptryckningar kan de ta bilder med en mycket ljuskänsliga kamera. Det är lätt att hitta och se allt från asteroider i solsystemet till avlägsna galaxer. Fjärrstyrningen riktar sig främst till gymnasiet. Mera info!
Gör special/projektarbete på observatoriet!
Är du gymnasist? Är du intresserad av astronomi? Ska du göra ditt special- eller projektarbete inom kort? Då kan vi på observatoriet ställa upp med observationsresurser för detta. Med vårt datorstyrda teleskop kan man göra avancerade astronomiska observationer. Det finns en ljuskänslig integrerande CCD-kamera tillgänglig och ett filterhjul med fotometriska filter.
Tidigare arbeten har gått ut på att mäta asteroiders rörelser och ljusvariationer, ljusvariationer hos stjärnor, galaxhopars struktur mm. Vi erbjuder teleskoptid och handledning under förberedelser och efterarbete av observationerna. Dock krävs även en handledare på skolan. Mera info!
Lektionsplanering och temadagar
Vi har en utbildad grundskollärare, en 'astropedagog', som arbetar deltid på observatoriet. Han heter Peter Hemborg.
Peter kan t.ex. hjälpa till med (och inspirera till) temadagar i astronomi för åk F-3. Antingen kan klassen komma på besök hos oss under en dag, eller kan han komma till skolan. Eller varför inte en kombination? Innehållet kan vara: stjärnor, planeter, rymdfart eller liv i rymden.
Exempel på innehåll i temadag:
- Bygga planetmiljöer: Skokartonger, gips, silkespapper, hönsnät
- Experiment Rymden: T.ex att skjuta upp en raket i klassrummet.
- Fråga Astropedagogen. Få svar på ALLA era frågor om rymden.
- Stjärnor och stjärnbilder.
Lyssna till föredrag om liv i rymden, om våra planeter eller om Big Bang. Välj gärna ämne själv!
Peter har också tagit fram en mängd förslag till aktiviteter och lektionsplaner för åk 1-6 inom ämnet rymden/astronomi. Områden att välja på är: Stjärnor och solar Vårt planetsystem Liv i rymden. Se några tidigare visningar.
Skicka en rymdfråga och få svar!
Det går också bra att fråga Peter om allehanda astronomiska ting via e-post. Hans adress är Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och telefon 040-54 70 12 eller 0731-01 89 01. OBS! Telefontid: 09.00 - 12.00! Välkommen!