IMG 8398

Årets Perseidvisningar 11-13 augusti gick utmärkt. Vädret samarbetade, månen höll sig borta och vi var många som hjälpte till. Över 200 besökare fick vi de tre kvällarna och alla fick se åtminstone några stjärnfall. Som bonus blev det planetobservationer och laserguidad visning på stjärnhimlen.

 

Väderlekstutsikterna inför Perseiderna var minst sagt osäkra. Men det skulle till slut visa sig att alla tre kvällarna 11-13 augusti blev mer eller mindre molnfria. Det stora mediepådraget (se nedan) ledde till att intresset från allmänheten ju också blev stort. Redan första kvällen kom det ett femtiotal intresserade besökare. Observatoriet hade öppnat redan kl 21 och det tog ett bra tag innan de första stjärnorna visade sig. 

Vi var väl förberedda. 7-8 teleskop av olika storlekar var klara att komplettera meteorerna med att visa upp planeterna Jupiter och Saturnus. Erfarenheterna från tidigare visningar var dock till stor hjälp. Eftersom mediaintresset varit stort kunde man befara en anstormning av intresserade som vi med tanke på gällande pandemirestriktioner behövde hantera. Speciellt gällde det att hantera bilparkeringen. Det löstes dock elegant och det blev en lagom mängd besökare.  

 

Så här såg det ut på kvällen 11 aug och morgonen 12 aug:

 

Tidigt på morgonen den 12:e kom SVT och Radio Malmöhus P4 på besök för att göra direktsändningar till sina respektive morgonprogram. Det ledde förmodligen till ett ytterligare ökat intresse för på följande kväll fick vi drygt 100 besökare. LIksom innan körde vi växelvis föreläsningar inomhus (både för barn och för vuxna)  där vi berättade om vår verksamhet – och naturligtvis om Perseiderna. Samt gav möjlighet till att via internet lyssna på radiodetekterade meteorer. Utomhus uppmanades besökarna att idogt titta mot den mörknande himlen – utom förstås när de tog tillfället i akt att  beskåda Jupiter och Saturnus genom teleskopen. Ytterligare underhållning bestods besökarna genom en laserguidad genomgång av stjärnhimlen, där de ljusaste stjärnorna och stjärnbilderna pekades ut. 

 

Några bilder från kvällen 12 aug:

 

 

Oväntat nog blev vädret ganska bra även den tredje kvällen. Återigen kom ett femtiotal besökare. 

Perseiderna var kanske inte inte hyperaktiva detta år men alla fick se någon eller några meteorer och som bonus en titt i våra teleskop. Som helhet åter ett mycket  lyckat arrangemang, där många av sällskapets medlemmar gjorde en utmärkt insats för att få allt att fungera!  

 

Bilder från kvällen 13 aug:

 

 

Mediagenomslaget blev alltså väldigt stort denna gång. TT reagerade omgående på vårt pressmeddelande. Deras utskick snappades sedan upp av ett antal tidningar i hela landet (och Finland!). Det ledde till att flera större medier gjorde intervjuer, bland dem Ekot, SVT (Morgonstudion och Rapport), TV4, Expressen-TV. Sveriges radio, (Radio Malmöhus P4 och Juniornyheterna) m fl.