20241019 191400

Trots otur med vädret kom det massor med besökare till observatoriet på årets Astronomins dag och natt, uppskattningsvis närmare 200 personer. Föreläsningssalen blev snabbt överfull och samtidigt var intresset stort för våra avancerade teleskop. 

 

Observatoriet öppnade kl 18 och vi hade laddat upp med några spännande föredrag baserade på årets tema "Människan i rymden".  Kanske var det kometen som lockat folk till astronomin detta år, i varje fall blev vi överraskade av det stora intresset trots att det blivit uppenbart att himlen inte skulle tillåta några observationer. Den molniga himlen försvann alltså inte men vi undvek regn.   

Utan teleskopobservationer blev det nödvändigt att kreativt improvisera delar av programmet. Det funkade alldeles utmärkt. Tomas Diez berättade om den moderna rymdfartskapplöpningen och om kommande resor till månen.  Peter Linde noterade att Internationella rymdstationen varit igång sedan år 2000 och om dess hittillsvarande historia, med stor betoning på betydelsen av det internationella samarbetet. Mirja Markkula gav en entusiastisk redogörelse för de svenska astronauter som hittills varit uppe i rymden.

 

Samtidigt genomförde astropedagogen Peter Hemborg och Carina Hemborg separat  en särskild resa till rymden för de yngsta (och deras föräldrar och morföräldrar). 

 

Vid teleskopen var Ronnie Svensson och Kjell Westman fullt sysselsatta med att berätta om våra två stora huvudinstrument. Det blev ganska trångt men stämningen var god och intresset stort. Peter Hemborg gjorde en särskild visning för barnen av jätteteleskopet Finn.  Alla fick gå upp en och en och titta genom okularet. Det fanns visserligen inget att se – men det hindrade inte Peter från att utnämna hen till amatörastronom!

 

 

Allt som allt en mycket lyckad kväll, trots att vi inte kunde visa några stjärnor denna gång.