Väder och media samverkade till att göra årets stjärnfallsvisning till en stor succé. Detta trots att fullmånen lyste upp himlen så att bara de ljusstarka meteorerna kunde observeras. Ca 400 personer besökte observatoriet under de två kvällarna.
Det är tradition att höstsäsongen på observatoriet inleds med att ha öppet hus för att visa allmänheten meteorer från meteorsvärmen Perseiderna. Så även i år. Två av tre viktiga förutsättningar var uppfyllda. Vädret var utmärkt, molnfritt och lagom temperatur. Dessutom fick vi denna gång uppmärksamhet från Sydsvenskan, både i papperstidningen och på nätet. Så detta ledde till stor tillströmning. Den tredje viktiga faktorn är en mörk stjärnhimmel. Dessvärre inträffade fullmåne samtidigt vilket innebar att endast de ljusare meteorerna kunde observeras.
Vi öppnade kl 21 på torsdag- och fredagskvällarna den 11 och 12 augusti. De första besökarna kom i god tid och besökssalen fylldes snabbt. Där blev det en kort presentation av vår verksamhet och en liten genomgång om vad en metorer är och hur meteorsvärmen Perseiderna fungerar.
Foto: Linus Kulle
Samtidigt fylldes det på med ytterligare besökare så det blev till att byta ut publiken och repetera föreställningen en gång till. På förfrågan visade det sig för övrigt att över 90 % av besökarna kom till observatoriet för första gången.
Med tilltagande mörker fanns det alltmer att se. Dessvärre steg månen (visserligen spektakulärt) upp och belyste himlen alltmer. Det visade sig att bara några av de ljusare meteorerna upptäcktes av publiken men alla blev likväl nöjda. Det fanns dessutom ingen brist på upptäckta satelliter! Vi hade samtidigt tre teleskop igång och köerna dit blev långa. Månen, Saturnus, Jupiter och dubbelstjärnan Albireo gav upphov till många aha-upplevelser. När tillfälle gavs blev det också laserguidnig på stjärnhimlen med utpekande av de ljusaste stjärnorna och stjärnbilderna.
Några torsdagsbilder:
Om det kom mycket folk på torsdagskvällen så blev det ännu fler på fredagen. Denna gång blev det tre fulla hus för inomhusinformationen. Vi hade ytterligare förstärkning på instrumentsidan med teleskop och kikare. Sittplatserna utomhus räckte inte riktigt till men alla var nöjda ändå. Några hade förberett sig med liggunderlag och egna stolar. Stämningen brukar var god på våra Perseidvisningar och dessa kvällar var sannerligen inga undantag.
Det var livlig aktivitet på fredagen både på marken och på himlen, vilket dokumenterades i denna spektakulära time-lapse film av Linus Kulle:
Filmen är en timelapse sammansatt under 4 timmar från kl 21:30 till 00:30 och består av ca 900 bilder på 15 sekunder var. Tagen med en Sony A7RII och ett Samyang 14mm f2.8 objektiv ISO 800. För studier av detaljer finns filmen i slow motion här (3 min).
Och här några stillbilder från fredagen:
Organisatoriskt fungerade kvällarna utmärkt, vi har ju rutin sedan tidigare år. Alltifrån föreläsningar för både vuxna och barn till teleskopvisningar, ordning i parkeringskaoset och försäljning av kaffe med tilltugg. Många medlemmar bidrog med stora insatser och gjorde kvällarna till en stor succé.
Naturligtvis något som glädjer arrangörerna är förstås de väldigt trevliga spåren av vad publiken tyckte som man kan hitta i vår gästbok:
Lär mer om detta arrangemang i Cassiopeiabloggen!