Höstsäsongen kunde inte startat bättre. Meteorvisningarna drog två fulla hus med massor av intresserade i alla åldrar. Vädret och massmedierna samarbetade med oss så att det blev rekordmånga besökare.
I veckan hade vi skickat ut vårt sedvanliga pressmeddelande inför arrangemanget. När TT ringde upp för en intervju stod klart att spridningen i massmedia skulle bli god. Det ledde bl a till TV-framträden både på SVT Nyheter, SVT Morgonstudio och TV4.
Väderutsikterna såg första kvällen tveksamma ut men det visade sig bli tämligen klart. Och besökarna dök upp, kanske ett sextiotal personer i alla åldrar. Observatoriet var väl förberett med stolar utsatta och parallella föredrag för både vuxna och barn. Vi berättade om vår verksamhet och naturligtvis om vad Perseiderna i själva verket är för något.
På måndagskvällen skulle själva maximumet för stjärnfallen inträffa och striden av besökare tilltog kraftigt. I det lätt kaotiska mörket var det omöjligt att räkna men någonstans mellan 100-200 personer blev det. Programmet var detsamma som kvällen innan, nu ganska väl inkört och repeterat.
Så fort mörkret lagt sig något började tittandet på himlen. Eller så blev det tillfälle att observera stjärnor, planeter och månen genom ett av våra fyra aktiva teleskop. Dessutom erbjöds laserguidad visning på stjärnhimlken där de viktigaste stjärnorna och stjärnbilderna pekades ut.
Kvällen förhöjdes ytterligare genom att det förekom kraftiga norrsken över södra Sverige denna kväll. Och mycket riktigt, på norrhimlen kunde vi se tydliga spår av norrsken!
Under kvällarna kunde vi för första gången demonstrera vår nya fantastiska möjlighet att visa realtidstagna bilder från den extra refraktorn som är monterad på vårt jätteteleskop Finn. Efter några sekunders exponering kunde vi på vår stora skärm visa flera bilder på olika astronomiska objekt. Mycket spektakulärt och väckte stor uppmärksamhet både hos besökare och funktionärer.
En extra finess denna lyckade kväll var att Tycho Brahe-observatoriet medverkade i en livesänd Youtube-baserad Perseidbevakning. Denna arrangerades av Astronomers Without Borders och kunde ses över hela världen. Sändningen sköttes från Montreal och innehöll inslag bl a från Kina och Israel. Den återfinns här och vår medverkan är ca 2 tim 39 min timmar in i sändningen.
Att våra besökare blev nöjda finns det gott om bevis för. Och några nya medlemmar blev det.