binary comment

 

Tisdagen den 25 oktober är det en partiell solförmörkelse synlig i Sverige. På Tycho Brahe-observatoriet öppnar vi för allmänheten för att visa, berätta och förklara med hjälp av våra solsäkra teleskop.

 

20130707CSolförmörkelsen, som är partiell, är synlig över hela landet. Tycho Brahe-observatoriet har öppet för allmänheten mellan kl 10.30 till kl 14.00. Vi kommer att visa solen på ett säkert sätt, både med och utan teleskop. 

Förmörkelsen börjar i Malmö kl 11.07, når sin största täckning, 36%, kl 12.11 och slutar kl 13.16. Vi kommer att demonstera och förklara vad som sker när månen i sin bana passerar mellan oss och solen.

Passa på och kom till observatoriet för att studera detta spektakulära himmelsfenomen! Vi har specialfilter på våra teleskop för att möjliggöra att se förloppet i detalj på flera olika sätt. 

Viktigt! Titta aldrig direkt mot solen med oskyddade ögon! Att t ex se med en oskyddad kikare mot solen ger svåra ögonskador.

 

I vår video nedan förklaras mer om förmörkelsen och det ges dessutom tips på hur man kan observera den och andra spännande saker under oktober.