alt

Måndagen den 30 september var den sista måndagen i månaden. Och det betydde att det åter var dags för måndagsvisning av stjärnhimlen för barn, den första för hösten.  Den sista måndagen i varje månad har Tycho Brahe-observatoriet öppet speciellt för barn och deras familjer. Vi bjuder in i alla sorters väder för "en resa i rymden" och för att observera den aktuella stjärnhimlen. Låter det som något som skulle vara intressant för dig som barn, eller för dina barn? Nästa måndagsvisning av stjärnhimlen för barn genomförs måndagen den 28 oktober. Välkomna!

Det  bjöds på både "en resa i rymden" och observationer i vårt stora teleskop. 13 personer, i olika åldrar och längder, kom till Tycho Brahe-observatoriet denna kväll. Tillsammans reste vi i vårt rymdskepp runt om i Vintergatan, med många besök i vårt eget solsystem. Barnen och de vuxna fick information om vad som är bra att packa ner i resväskan om man tänker resa till rymden. Därför packade vi ner saker som vatten, luft, rymdkläder och ett rymdskepp att åka iväg med. Besökarna fick också vara med om astronomihemkunskap genom att de fick se hur det går till att "koka sig en egen stjärna". Jodå, det går! Men tar riktigt lång tid! (Typ 1 miljon år!). Innan resan i rymden var slut, hade besökarna också fått reda på astropedagogens bästa rymdbus. Undrar du hur det är? Då är du välkommen att hälsa på observatoriet och någon av våra  måndagsvisningar av stjärnhimlen för barn under hösten.

Stjärnhimlen var klar, så vi förflyttade oss alla ut till Stora teleskopet. I det såg vi denna kväll en dubbelstjärna, en öppen stjärnhop och slutligen planeten Neptunus. Stor glädje och kalla fingrar blev det! Bra det är, att ha varma kläder med sig och på sig!

 

altaltaltalt

 Peter Hemborg