PanstarrsAB3

Den senaste tiden måste ha inneburit något slags rekord för TBO. Aktiviteterna har avlöst varandra, medlemmarna har varit aktiva och hundratals människor har besökt oss.

Måndagen den 25 mars var det som vanligt öppet för allmänheten, denna gång både med komet och barnvisning som extra lockbete. Det resulterade i ett 70-tal besökare och våra guider fick fullt upp att göra.

Skärtorsdagen var det vernissage för Fahad Sulehrias fina rymdkonstutställning. Med benägen hjälp av Sydsvenskan fick vi under den påföljande påskhelgen drygt 400 besökare! Förutom rymdtavlor bjöds det på musik, föredrag och bildvisningar på samma tema. Annandagen var sista utställningsdagen men redan samma kväll var det stjärnklart med många besökare vid teleskopen.

Omgående efter påskhelgen intogs i tisdags observatoriet av Pub Brahe där Jorge de Sousa Pires gav en uppvisning i moderna astronomiska verktyg.

Det goda vädret gjorde onsdagen till en höjdpunkt, med verksamhet i alla hörn. En gymnasieklass från Österport-skolan i Ystad kom på besök under ledning av lärare Lars Nordin och guidades av Mikael Anderlund. De hade även turen att få se kometen med Kjell Westmans benägna hjälp.

Peter Hemborg hade med sin vanliga entusiasm i en annan lokal parallellt igång sina rymdungar och sitt observatoriegäng.

I det tilltagande mörkret dök även ett antal medlemmar upp med förhoppningar att göra några bra observationer. Peter Larsson tog fram sin utrustning och satsade på den berömda tripletten av galaxer i stjärnbilden Lejonet.

Peter Linde tog (sista?) chansen att få en bra bild av PanSTARRS med fjärrstyrteleskopets CCD-kamera. I bägge fallen blev det lyckade resultat, med supernovan i galaxen M65 som extra krydda. Fler bilder och mer detaljer om bilderna finns på sällskapets forum för medlemmar.

 

img 2704pl

Fjärrstyrningsteleskopets manöverskärm.

m65g

M65 med supernovan markerad.

img 2739pl

Gäster från Österports gymnasium i Ystad.

img 2735pl

Peter Larsson förbereder "triplett"-bilden.

  

    triplet

Peter Larssons vackra bild på de tre galaxerna M65 (överst), M66 (till höger) och NGC 3628 (till vänster)

 

Men inte nog med det. På torsdagen träffades astrofotogruppen på nytt och testade det nya fototeleskopet. På söndagen träffades sciencefiction-gruppen.

Och under veckan var vår astropedagog flitigt i farten även på annat håll. Tisdagen och torsdagen var han "utlånad" till Falkenberg respektive Halmstad! Schemat för april är även i övrigt fullspäckat.

Lundmark och Björklund? Jo, Knut Lundmark var ju sällskapets grundare och stor astronomipopularisator. Per-Åke Björklund var sällskapets ordförande på 1970-talet och mannen bakom att Tycho Brahe-observatoriet kom till. De borde båda två vara nöjda den senaste veckan...