IMG 7886

Limhamns museiförening med ett 50-tal närvarande kom på besök torsdagskvällen den 13 mars till oss. Det blev med andra ord väldigt trångt inne i vår stora sal men också vid Meade-teleskopet, eftersom vädret visade sig från sin bästa sida.

Kjell Westman visade i omgångar Jupiters månar och vår egen måne i närbild assisterad av Hans Kronkvist. Det var - för en gångs skull - en praktfull stjärnklar kväll och limhamnarna gajdades runt bland begivenheterna av Ulf R och Peter Linde med visst fokus på Jupiter, Sirius, Polsjärnan, Aldebaran, Castor och Pollux och stjärnbilder som Orion, Pegagus, Cassiopeia, Karlavagnen och Lejonet. Vi tyckte oss också se en ljusstark satellit.

Bodil Holmström, museiföreningens ordförande, öppnade mötet, sen berättade Ulf R om observatoriets historia och varför det heter Tycho Brahe-observatoriet, Peter L berättade om vad vi gjort och gör på TBO. Sen blev det kaffepaus med studium vid teleskopet.

Sist på kvällen berättade Peter L om exoplaneter. Bodil Holmström intygar att alla var nöjda. Till och med den stora Veoliabussen hittade upp till oss bakom vattentornet och, så småningom, efter visst backande fram och tillbaka, även hem till Limhamn igen. En trevlig kväll med många nyfikna och positiva aha-besökare!

 

IMG 7887