IMG 4048

 

Rymdungarna och Observatoriegänget startade rymdhösten onsdagen 3 september på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie. Den här starten hade vi glädjen att hälsa många nya deltagare välkomna till båda grupperna. Och fler kan det bli, då vi har fler intresserade barn och ungdomar, som vill vara med och utforska rymdens underbara skönhet.

Redan halv sex på kvällen kom två nya Rymdungar till observatoriet. Det var Emilia S och Darwin, båda 6 år gamla och precis, också, börjat i förskoleklass. Emilias mamma hade fått reda på Rymdungarna i samband med en av solvisningarna på Ribersborgsstranden och Darwin hade varit på två måndagsvisningar för barn, och då fått reda på gruppens existens. Barnen fick först sina rymdpaket, välkomstpaket med bl.a. stjärnkarta och ficklampa, och därefter gick vi omkring på observatoriet och kollade in alla rum och bilder och teleskop. Innan de andra Rymdungarna kom, dukade vi fram för dagens fika, och matgåta.

Halv sju kom sedan de "gamla" Rymdunganra. De barnen tyckte väl inte riktigt att "gamla" passade, speciellt inte på en av flickorna som är 6 år gammal.

IMG 4048-1Teleskopet var inställt på månen, och det blev också första träffens första upplevelse. Och barnen älskar att observera. Vi gick sedan, i samlad trupp, in och satte oss i och vid soffbordet i Lilla salen, och nu var det dags att servera dagens fika, och alltså även matgåta.

I djupa tallrikar hälldes det upp nyponsoppa och i det lades halvtinad vaniljglass. Några önskade bara vaniljglass, Det hela rördes runt - och vips - hade vi fått en maträtt med tydlig astronomisk touch. Vad det var? Ja, lite olika förslag. Någon såg en nebulosa, någon såg en galax och själv såg jag planeten Jupiter. Barnen fick också förklara hur de tänkte. Det hela blev riktigt intressant! Kvällen fortsatte med att vi lite då och då gick ut till teleskopet igen för att se hur detaljerna på månen syntes bättre och bättre efterhand som det blev mörkare. Vi hade även lite frågesport om solen, och så slutade vi, som vi brukar, med att skjuta upp en raket. En klapp- och stampraket. Ja, det blev faktiskt tre raketuppskjutningar. Det var ju i alla fall starten på höstens träffar!

Kvart i åtta kom så den andra gruppen - Observatoriegänget. Förutom de "gamla" barnen, Märta, Elina och Emil, hade vi besök av två nya killar. Det var Jonatan, bror till Emil, och Lennox.

IMG 4048-2Observatoriegänget började, även de, med fika och matgåta, och diskussion om vad vi såg: En såg en cappucino, en, som bara ville ha glassen, såg Vintergatan. Han tänkte som så, att det ju var vaniljglass, och i glass finns det mjölk; mjölk på engelska heter ju milk, vilket leder oss till Milkyway. Klurigt till tusen! Och jag såg - Jupiter.

De "gamla" observatoriegängarna berättade sedan om vad man gör i gruppen - observerar, experimenterar och diskuterar "De stora frågorna", som t.ex. vilka kosmiska faror som hotar jordens existens. Och så klart, tittade vi också på månen i teleskopet. "Wow"-känslan infann sig här också.

Det kommer att bli en underbar rymdhöst för och med Rymdungarna och Observatoriegänget!

Peter Hemborg