perseider2013sm

Under söndagen och måndagen höll observatoriet traditionsenligt öppet för visning av stjärnfallen från Perseiderna. Främst under måndagen kom ett hundratal besökare och både himlen, meteorer och satelliter samarbete med oss till ett mycket lyckat arrangemang.

IMG 8755

               Peter Linde berättar om sällskapet och observatoriet.

 

Under söndagen och måndagen höll observatoriet traditionsenligt öppet för visning av stjärnfallen från Perseiderna. Främst under måndagen kom ett hundratal besökare och både himlen, meteorer och satelliter samarbetade med oss till ett mycket lyckat arrangemang.

Efter att vädret varit ostadigt med regnskurar under hela måndagen så stabiliserades det sig faktiskt framåt kvällen. Luckorna mellan molnen blev allt större och efterhand försvann molnen praktiskt tagit helt och hållet. 

IMG 8756

          Peter Hemborg förklarar meteorer för de unga besökarna.

 

Detta märkte även allmänheten som med hjälp av information i lokalpressen kände till vårt arrangemang. Det blev en successiv invasion av astronomiintresserade personer, både stora och små. De första anlände redan vid 21-tiden. Då ju mörkret inte infann sig förrän lite efter kl 22 gällde det behålla intresset tills dess.

 

Föreläsningssalen var helt fylld till sista ståplats när Peter Linde berättade om observatoriet och Jon Saalbach om meteorer i allmänhet och Perseiderna i synnerhet. Samtidigt var vår astropedagog, Peter Hemborg, i gång med att förklara stjärnfallen ur ett barnperspektiv.

iss

Internationella rymdstationen kom enligt planen. (Foto: Jon Saalbach)

 Teleskopen var i full gång, under ledning av bland andra Kjell Westman, Karl Palm och Erik Johansson. Efter de korta föreläsningarna fick publiken ta plats ute på gården i våra förberedda stolar. Under tiden skymningen blev allt mörkare fick de en guidning på himlen av stjärnor och stjärnbilder. Peter Larsson delade ut kikare till hugade. Och till slut dök meteorerna upp. Var och en ackompanjerades av jubel och förundran hos ett hundratal åskådare samtidigt.

Ett utmärkt dragplåster var även att upptäckta de många satelliter som syns speciellt lätt under sommarmånaderna. Kl 22.29 dök den internationella rymdstationen (ISS) upp, precis enligt planerna, de flesta hade aldrig tidigare sett den. Dess ljusstyrka överträffade stjärnornas under de fem minuter den passerade.  

Alla besökare kunde gå hem mycket nöjda med många aha-upplevelser i bagaget. Detsamma gällde våra duktiga medlemmar som fick allt att fungera på ett utmärkt sätt.  Allt som allt en av de mest lyckade observationskvällarna i observatoriets historia.

Media:

Radio Sweden 12 aug

Radio Kronoberg 13 aug

 

 

IMG 8762

Publiken väntar andaktsfullt på himlafenomenen.

 

perseider2013
Nöjda medlemmar efter väl förrättat värv. Sittande från vänster: Kjell Westman, Peter Hemborg, Peter Larsson. Stående från vänster: Karl Palm, Erik Johansson, Hans Kronkvist, Jon Saalbach och Peter Linde. Thomas Wolf, ej med på bild, medverkade också.