Jorden är nu på väg att korsa ett stoftmoln i rymden som orsakar fler stjärnfall än vanligt. Det är meteorsvärmen Perseiderna som har ett maximum runt 10-13 augusti.  Observatoriet kommer att ha öppet för allmänheten för att guida på himlen och dessutom visa stjärnhimlen genom teleskop.

Jorden är nu på väg att korsa ett stoftmoln i rymden som orsakar fler stjärnfall än vanligt. Det är meteorsvärmen Perseiderna som har ett maximum runt kommande helg 10-13 augusti.  Observatoriet kommer att ha öppet för allmänheten för att guida på himlen och dessutom visa stjärnhimlen genom teleskop. Här finns vägbeskrivning.

Öppethållandet är på söndagen den 11 och måndagen den 12, båda dagarna med start kl 21.30. Dessa nätter är månfria vilket underlättar att kunna se meteorerna.

Vi bjuder också på guidning på stjärnhimlen och en titt genom teleskopen på stjärnhopar och nebulosor. Inomhus ges ett miniföredrag om meteorsvärmar och vi kommer via Internet att visa hur man lyssnar på inkommade meteorer.

På måndagen, ca 21.30 hålls ett föredrag särskilt riktat till barn.

Meteorer ser man bäst för blotta ögat, men tag gärna med en kikare. Varma kläder kan också vara ett gott tips. Teleskopen kommer att vara inställda på Deep Sky-objekt samt på planeten Saturnus. Stjärnbilder, intressanta kikarobjekt och blotta-ögat objekt kommer att pekas ut av handledare.

Meteorer är stoftpartiklar som med hög hastighet, ofta tiotals kilometer per sekund, kolliderar med jorden och genom friktion mot jordatmosfären hettas upp och förångas. Detta ser ut som ett snabbt ljusspår (någon sekund) som rör sig över himmeln. En större partikel ger ett kraftigare ljussken, men endast i sällsynta fall når föremålet marken (meteorit).

Meteorsvärmen Perseiderna återkommer årligen i augusti månad. De orsakas av att jorden passerar i närheten av kometen Swift-Tuttles banplan, i vilket stoft från kometen har ansamlats. Kometen själv finns fortfarande kvar och kan vid sällsynta fall komma nära jorden. År 4479 beräknas kometen komma inom ett avstånd av ca 6 miljoner km och sannolikheten för en kollision med jorden då uppskattas till 1 på miljonen.

Observationer av Perseiderna i år underlättas av att månen inte är uppe så himlen blir mörkare. Antalet observerbara meteorer kan ligga på upp till 50 st per timme. Bästa observationstiden är efter midnatt fram mot gryningen, 11 - 13 augusti.

/PL