TBO besöks mer och mer av föreningar, och i torsdags kväll var det dags för Slottsstadens Rotaryklubb - ett trettiotal medlemmar med äkta hälfter var på plats, i några fall med barn och barnbarn.

 

Birthe Wallin, som är direktör för Stadsmissionen i Malmö/Skåne, hälsade i egenskap av klubbens president välkommen, Ulf R  berättade om varför vi heter just Tycho Brahe-observatoriet (vi skulle kunna kalla oss "Galgbackens Observatorium", men så morbida är vi inte), därefter gick ordet till Peter Linde som bl a visade prov på bilder som tagits på TBO. Peter Hemborg förklarade därefter vad en astropedagog gör för något.

 


I samband med mat- och kaffepausen lotsades rotarianerna ut till våra teleskop. Tyvärr höll SMHI:s prognos även denna kväll, det småregnade hela tiden, men gästerna fick klart för sig att de är välkomna varje stjärnklar måndagkväll då Kjell Westman och Hans Kronkvist (bägge på plats även denna afton!) visar grannlåten ovan där.

 


Efter pausen diskuterade ordf Peter Linde fenomenet exoplaneter och var vi står i dag i forskningen. Påpassligt avslutades aftonen med det svenska bidraget på Voyager-skivan med Anders Thunborg läsande Harry Martinson-dikten "Besök på observatorium".

 

Bland närvarande rotarianer denna kväll syntes, för att ta några namn, börsanalytikern och riskkapitalisten  Anders Haskel med sina barn, Thomas Boström som lett Sparbanksstiftelsen Skåne, Viveca Rüter som kom med flera bra tips på bankstiftelser som vi kan söka medel från, läkaren och f d  SDS-styrelseledamoten Sten Jacobsson, arkitekten Pål Olson (bl a Malmö Stadion på samvetet). Från naturvetarhållet syntes f fysikprofessorn i Umeå Gunnar Bäckström, som tagit med hustru, dotter och barnbarn, och Per Ragnarson, vår särskilde vän i Oxie.

 

En hel del kluriga frågor kom upp, och Per Ragnarson pläderade för en diskussionskväll  hos oss om de allra yttersta astronomiska  tingen - med präster och naturvetare närvarande.

URJ