DSC0064

 

Observatoriet har öppet varje stjärnklar måndag för allmänheten, vem som helst är välkommen att titta genom våra teleskop. Under den mörkare delen av året startar visningarna kl 19.00. I april, maj och augusti senareläggs startiden med hänsyn till den ljusa himlen. Under juni och juli görs inga nattvisningar.  Sista måndagen i varje månad är visningarna speciellt avsedda för barn och startar kl 19 oavsett väder. Visningarna skötes ideellt av Tycho Brahe-sällskapets medlemmar. Se kalendern till höger ("På gång") för aktuella tider.

Notera att det bara är stjärnklara kvällar som det är öppet. Då vädret ibland kan vara varierande ges besked om öppethållandet varje måndagseftermiddag överst på vår hemsida.

För vägbeskrivning se här eller här.

 


pict0015Hur går det till?

Det är observatoriets stora Meade-teleskop som används vid visningarna. Det är en särskild sorts spegelteleskop (s k Schmidt-Cassegrain) med en öppning på 35 cm och en längd motsvarande nära 4 meter. Men med den speciella optiken behövs bara en tub med ca 1 meters längd. 

Förstoringen kan varieras med olika okular, från ca 80 ggr till ca 300 ggr. I de flesta fall begränsas dock synskärpan av luftens rörelser, s k turbulens. Teleskopet kontrolleras av en liten dator som gör det enkelt att snabbt rikta in det mot tusentals olika objekt.

 

Vad kan man se?

På måndagsvisningarna brukar man i första hand visa månen och planeter, om dessa är synliga. Utöver detta kan visas nebulosor, stjärnhopar eller galaxer, lite beroende på årstiden. Till exempel kan man under hösten visa ringnebulosan i stjärnbilden Lyran, den klotformiga stjärnhopen i stjärnbilden Herkules eller vår närmaste granngalax, Andromedagalaxen. Under vintern är Orionnebulosan ett självklart objekt.

Välkomna att besöka oss, gratis inträde! Notera dock att observatoriet inte är öppet vid mulet väder. Titta på hemsidan under måndagen för att se vad som gäller.