1695557919918

 

affischLördagen den 23 september var det dags igen för Astronomins dag och natt, den årliga nationella astronomifestivalen. Spännande nationellt tema detta år var "Rymdresa i tid och rum". Som vanligt hade observatoriet öppet hus för allmänheten.

Det blev en rad rymdinspirerade kortföredrag och för första gången visade vi upp vårt nya jätteteleskop för allmänheten. Vädret tillät att vi riktade in teleskopet på planeter och stjärnor. Under sakkunning ledning guidades publiken runt bland stjärnor och stjärnbilder. Kl 20.55 passerade mycket riktigt internationella rymdstationen över observatoriet, något som alltid fascinerar och väcker frågor. 

Vårt föredragsprogram tog observatoriets 50-års jubileum till utgångspunkt. Förhistorien till bygget av observatoriet 1973 berättades av Ulf R Johansson - en strävhårig tax från början av förra seklet visade sig spela en viktig roll!

1983 repesenterades av rymdteknik i form av EXOSAT-satelliten. Ronnie Svensson gav en mycket pedagogisk förklaring till varför och hur man observerar röntgenstrålning från universum. Barnfamiljerna togs samtidigt väl om hand av Peter och Carina Hemborg i ett separat föredrag om "Resa till planeterna".

1993 representerades av hur den digitala utvecklingen skett lokalt på observatoriet. Peter Linde – som varit med från början – visade med hjälp av autentisk video hur imponerade det var när bilderna visades från den allra första CCD-kameran på observatoriet. Martina Schnei påvisade utvecklingen när hon som medlem tagit chansen att med vår nutida moderna utrustning själv hemifrån fjärrstyra teleskopet och observera en galax med en just uppflammad supernova. 

 

 

Kvällens höjdpunkt bland föredragen gavs av professor Lennart Lindegren, som gästade oss under kvällen. Lennart  berättade om satelliten Gaia och den världsledande forskning den bidrar med. Lennart är en av männen bakom de båda succésatelliterna Hipparcos och Gaia och fick nyligen det prestigefyllda Shaw-priset. Som ett litet tack fick han årets speciella ADON-tröja – den visade sig passa fint!

2023 representerades först av Webb-teleskopet. Peter Linde hade satt suggestiv musik till några av de vackraste Webb-bilderna. Mirja Markkula berättade om den nyligen uppskjutna Euclidsatelliten, avsedd att närmare utreda den mörka materiens mysterium. 

Utomhus klarnade alltså vädret successivt. ISS passerade som den skulle. Vid vårt nya teleskop Finn var det en strid ström av nyfikna som bl a fick uppleva Saturnus för första gången. Vårt nya "realtidsstackande" extrateleskop fick också sitt elddop. Mot slutet av kvällen kunde vi aktivera det andra stora teleskopet och inomhus fjärrstyra och ta några fina bilder på bl a ringnebulosan M57 och galaxen M101.

Efter en intensiv kväll kunde alla funktionärer nöjt konstatera att det hade blivit en mycket lyckad kväll, med kanske upp till 100 besökare sammanlagt. Väldigt många frågor ställdes och besvarades. Det skapades nya kontakter och vi fick flera nya medlemmar.