lovejoy3

 

Det nya året inleds i god stil på himlen. Som Anders Nyholm påpekat i sin månatliga stjärnhimmels-översikt kommer komet Lovejoy nu att stiga på den norra stjärnhimlen. Den torde bli en spännande syn, åtminstone i kikare, lite väster om Orion. Om några dagar blir det månfritt, förhoppningsvis även molnfritt.

Kometen upptäcktes den 17 augusti ifjor av amatörastronomen Terry Lovejoy och var då ett 15:e  magnituds objekt. Den närmar sig nu solen och kommer som närmast den 30 januari. Redan den 7 januari är den som närmast jorden, då på ett avstånd av 70 miljoner km. Ljusstyrkan har nu gått upp till ca magnitud 5 och den är fortfarande ganska ljus i slutet av månaden, samtidigt som den stiger högre på vår stjärnhimmel. Från en mörk plats kan den bli synlig för blotta ögat.

Kometen bör i varje fall vara väl synlig i en vanlig 7x50 kikare. Leta upp Orion och använd den som referens. Kartan ovan visar kometens position kl 21 fr o m den 21 januari till den 2 februari.  Nedan en animation. Kartorna är gjorda med hjälp av programmet Stellarium.

Media:

6 Jan P4 Extra

6 Jan Göteborgstidningen

7 Jan TV4 Nyhetsmorgon

9 Jan Bohusläningen

lovejoy

 

2015-01-05 Peter Linde