Astronomiska inslag är ganska vanliga i Harry Martinsons dikter. Inte bara i hans Aniara, utan även på andra håll. I diktsamlingen Passad (utkommen 1945) diktar Martinson:

 

I juni

 

Vårens sista stjärnor visa sig, men utan skärpa.

De är små, månbleka och utan sting.

Trötta på att gnistra i vintrarna

vila de ut i sommarens ljusa nätter.

 

Dessa rader fångar den sydskandinaviska sommarnatten. Medan nordligaste Skandinavien har midnattssol får vi längre söderut, i t.ex. Skåne, ett skymningsaktigt nattmörker som gör det svårt att se stjärnorna. Under juni och juli är natthimlen ganska ljus, men i augusti återvänder nattmörkret. De månatliga stjärnhimmelstips som brukar publiceras här av Tycho Brahe-observatoriet gör nu ett sommaruppehåll och ersätts av en samlad översikt för juni-augusti 2014.

 

Juni

 

I den ljusa juninatten, kring tiden för sommarsolståndet 21 juni, ser vi högt i söder kring midnatt Sommartriangeln, bestående av stjärnorna Vega (i Lyran), Altair (i Örnen) och Deneb (i Svanen). Dessa stjärnor ligger i vintergatsbandet, som sträcker sig från söder till norr över himlen, men som den ljusa sommarnatten överglänser. Den röda Antares i Skorpionen står lågt i söder. Mars och den drygt halva månen står i sydväst när vi närmar oss midnatt 7-8 juni. Saturnus får sällskap av den nästan fulla månen natten mellan 10 och 11 juni. Innan solen går upp kan man, under goda förhållanden, skymta Venus lågt i öster under det mesta av juni. Kartan nedan visar junihimlen efter midnatt.

 

sommar2014 juni

 

Juli

 

Natthimlen blir under juli något mörkare än under juni. Sommartriangeln dominerar himlen i söder vid midnatt. I väster kan man se Arkturus i Björnvaktaren, i öster går den mäktiga Pegasus upp. Se karta nedan. Lågt i söder kring midnatt står stjärnbilden Skytten, i den riktning där Vintergatans centrum är beläget. Jorden når dessutom aphelium (sitt största avstånd från solen, 152 miljoner km) under 4 juli. Då kan vi blicka tillbaka på stjärnhimmelstipset för januari 2014, då jorden stod som närmast solen. Lågt i sydväst efter solnedgången 5 juli ser man halvmånen, Mars och stjärnan Spica bilda en triangel.

 

sommar 2014 juli

 

Augusti

 

I augusti börjar den skånska sommarnatten att mörkna och allt fler stjärnor går att se. Sommartriangeln dominerar alljämt himlen i söder, medan den uppgående Oxen i öster ett par timmar efter midnatt försiktigt skvallrar om vinterns stjärnhimmel. Se kartan nedan. I norr på morgontimmarna står Karlavagnen och inte långt i från zenit (riktningen rakt uppåt) hittar vi Cassiopeia, som bl.a. pryder Tycho Brahe-sällskapet märke. Meteorsvärmen Perseiderna når sin maximala styrka natten mellan 12 och 13 augusti. Månen, som blir full 10 augusti, kommer att störa meteorspanandet en del.

 

sommar2014 augusti

 

Saturnus, månen, Mars och Spica står på rad i lågt i sydväst efter solnedgången 3 augusti. Neptunus står i opposition (mitt emot solen på himlen) 29 augusti, och syns mindre än en grad norr om stjärnan Sigma i Vattumannen. Neptunus har då magnitud 7,6 och en kikare är nödvändig för att få syn på planeten. Stjärnan Sigma är av femte magnituden och i närheten står en sjunde magnitudens stjärna som heter HD 213780; under loppet av augusti korsar Neptunus en tänkt linje på himlen mellan dessa stjärnor, och de kan användas för att hitta planeten. Inte ens ett stort teleskop klarar av att visa planeten som mer än ett litet, blått knappnålshuvud. Som högst når Neptunus 25 grader över horisonten. Till vår hjälp har Sky & Telescope gjort en karta.

 

Månen ockulterar (skymmer) stjärnan Rho 1 i stjärnbilden Skytten vid 23:18 den 8 augusti. Det är månens icke solbelysta del som skymmer stjärnan, och Rho 1 blir åter synlig vid månens solbelysta rand vid 00:20 den 9 augusti. Tiderna, för Skåne, är ungefärliga. Rho 1, som ligger ungefär 120 ljusår från oss, syns för blotta ögat, men en kikare hjälper en att få syn på stjärnan så nära månen på himlen. Slutligen, en utmaning: Väldigt lågt över horisonten i öster den 18 augusti kan man möjligen få syn på Venus och Jupiter tillsammans, som då står mycket nära varandra (mindre än en kvarts grad ifrån varandra på himlen). För att lyckas krävs fri horisont, och en kikare hjälper avsevärt.

 

Anders Nyholm

 

Bilderna i detta stjärnhimmelstips bygger på planetarieprogrammet Stellarium.