alt
 
Under april blir nattmörkret allt kortvarigare, och omställningen till sommartid gör att det mörknar ganska sent om kvällarna. Inte förrän efter kl 21 är himlen mörk. Man får då se vinterstjärnbilderna Oxen och Orion på väg ned i väster medan Lejonet står högt i söder. På norra stjärnhimlen håller sommarstjärnbilderna Svanen och Lyran på att gå upp och efter midnatt kan man se hela den s.k. Sommartriangeln (bestående av stjärnorna Vega i Lyran, Altair i Örnen och Deneb i Svanen) i öster.
 
Under april rör sig kometen PANSTARRS genom den W-formade stjärnbilden Cassiopeia, som står lågt i norr kring midnatt. Kometen blir allt svagare under april, men bör gå att se i en fältkikare. Se Tycho Brahe-observatoriets PANSTARRS-sida för mer information.
 
Vid mörkrets inbrott den 14 april kan man i närheten av månen se planeten Jupiter, varmt gulfärgad, och stjärnan Aldebaran i Oxen (se bild ovan). På morgonen den 25 april passerar månen på himlen mycket nära stjärnan Spica i Jungfrun. På kvällen (25 april) inträffar en mycket blygsam partiell månförmörkelse, som är som störst kl 23:07. Vid den tiden skymmer jordens kärnskugga ca 1,5 % av månens diameter. Den morgonpigge kan före soluppgången se planeten Saturnus lågt i sydväst. Den 26 april har Saturnus sällskap av fullmånen på morgonhimlen (se bild nedan). Den 28 april står Saturnus i opposition. Det betyder att solen och Saturnus står mitt emot varandra på himlen och att planeten är extra gynnsam att observera. Ett litet teleskop visar Saturnus berömda ringar.
 
alt
 
Under morgontimmarna den 22 april når meteorsvärmen Lyriderna sitt maximum, men ljuset från månen lyser upp himlen och stör en del. Meteorerna verkar komma från en riktning mot stjärnbilden Lyran, vilket gett meteorsvärmen dess namn.
 
Anders Nyholm
 
Bilderna i detta stjärnhimmelstips bygger på planetarieprogrammet Stellarium.