1. temalekplats sol 1

Onsdag den 4 juni var det avslutning på vårterminen för både Rymdungarna och Observatoriegänget. Denna avslutning ägde rum på Temalekplats Sol i V Hamnen i Malmö. Vi var 17 personer, rymdungar, observatoriegängare, syskon, föräldrar och en astropedagog med fru.

Kvällen började med en utvärdering. Vad har vi gjort under vårterminen i de båda grupperna? och Vad tyckte du om dessa aktiviteter? Det fanns även möjlighet att anmäla sig till höstterminen för de bägge grupperna.

Därefter var det dag att undersöka Temalekplats Sol. Och det fanns en hel del att undersöka! Barnen kunde klättra upp i ett högt torn, som var gul och rund på toppen – vår sol var det. Därifrån kunde man välja inte en, inte två men tre olika rutschkanor för sin nerfärd. Innan man klättrade upp till solen, kunde man gå runt om bottenplattan och där studera vårt solsystem samt några välkända stjärnbilder. Vidare kunde man undersöka vad ett prisma är och hur det fungerar eller studera ett solur i närbild. Hur mycket var klockan egentligen?

Efter lek kom tid för frågesport; här en blandning av rymdfakta och fakta om vad Rymdungarna och Observatoriegänget har gjort under vårterminen. Frågor, som hur högt kan man hoppa på månen? (6 meter) och vilka objekt har vi observerat i teleskop under vårterminen? (bl.a. Månen, Mars, Jupiter, Plejaderna och Orionnebulosan).

På detta, och som sista punkt, hade vi fika. Carina och Peter Hemborg hade bakat två sorters muffins, dels röd-oranga Mars-muffins och dels blåa Neptunus-muffins.