alt

Rymdungarna våren 2013 är nu slut! Under våren har barnen skapat var sitt solsystem, vårt solsystem, där planeternas storlekar blev så att barnen kunde se storleksskillnaderna mellan de olika planeterna. En riktig ögonöppnare! Rymdungarna avslutade våren på Temalekplats Rymden i Malmö.

Temat för Rymdungarna våren 2013 var att skapa var sitt exemplar av vårt planetsystem, där det skulle framgå hur stora planeterna är i förhållande till varandra. Till vår hjälp hade vi modellöversikter, där man såg hur stora planeterna skulle vara. Barnen hade klot av olika storlekar, alltifrån Pluto, som fick vara med som representant för objekt i Kuiperbältet, vars klot hade en diameter på 2 mm upp till Jupiter, vars diameter var 143 mm (14,3 cm).

Under skapandet användes silkesspapper och ballonger av olika färger för att skapa molnstrukturerna på gasjättarna, medan vi använde hobbyfärg för att måla stenplaneterna. Mycket skratt och skoj, och stor koncentration präglade arbetet under hela våren. Sista tillfället, som vi arbetade med planeterna, hade vår astropedagog med sig en jätteballong för att visa hur stor vår stjärna, vår sol, är i förhållande till planeterna. Uppblåst skulle den bli 1 391 mm, eller över en meter  i diameter. Riktigt så stor blev den nu inte; astropedagogens lungor orkade inte riktigt med att fylla solen/ ballongen helt. Men den luft som kom in, gjorde ändå solen/ballongen rätt stor, och vi kunde alla se att den största himlakroppen i vårt solsystem är vår kära stjärna, vår sol! 

altaltaltalt

 

Rymdungarna avslutade sin vår på Temalekplats Rymden i stadsdelen Lindeborg i södra Malmö. Lekplatsen hade klätterställning i form av en raket, landningsmoduler att krypa in i och kommunikationstorn som tronar i mitten. På Temalekplats Rymden började barnen och deras föräldrar med att utvärdera vårens aktiviteter; läs mer om det nedan! Därefter var det planetjakt. På en stor pappersrulle rullades det fram platserna för planet efter planet. Varje plats hade en gåta som klurigt beskrev var  någonstans på lekplatsen bilderna av våra planeter fanns.

När de väl hittats sattes de upp på rätt plats på pappersrullen. Avslutade kvällen gjorde vi med att äta tårta. Carina Hemborg, astropedagog Peter Hemborgs fru, hade bakat en fantastiskt fin tårta i form av en Saturn V raket, avsedd för Apollo 13. Rymdungarna älskade den! Både utseendemässigt och smakmässigt! Vi satte oss alla runt ett av parkbänksborden och åt och pratade och uppgicks, och hade hur trevligt som helst. Det är ett rart gäng - Rymdungarna! Tack ska ni ha alla barn för den här terminen! Och många av er ser vi igen till hösten och nästa termin men Tycho Brahe-observatoriets populära barngrupp för barn mellan 6½ och 10 år!

Några kommentarer ur utvärderingen om vad som varit roligt med Rymdungarna:

  • Att göra planeter. Att kolla på Torsten (Meade-teleskopet)!
  • Att få lära sig mer om rymden.
  • Att få nya kompisar
  • Att göra rymdraketer med ballonger.
  • Vara ute med Torsten.
  • Bygga planeter. Och fika.
  • Allt!

 

altaltaltaltaltalt

 

Peter Hemborg

Foto: Carina Hemborg

alt