alt

Igår, onsdagen den 22:a augusti, kom nya Rymdungar på sitt första besök på Tycho Brahe-observatoriet. Här ses vi jubla över den riktigt fina och roliga kvällen vi haft, strax innan vi gick ut och gjorde en raket!

Fem stycken var de, de nya Rymdungarna. Det var Peter, Emilia, Rebecka, Nanna och Elias. På bild finns ju även en annan, äldre, Peter, ikväll kallad Peter den stora av, ja då får jag väl kalla honom för, Peter den yngre.

Vi samlades först i fåtöljerna kring en mystisk övertäckt bricka på bordet. Därunder fanns tre olika fikan. Ett planetchoklad, en frukt, som skuren i bitar, liknade självlysande kroppar i rymden och en liten kaka eller ett litet kex, som för kvällen uppkallades efter svarta döda stjärnor. Klarar ni de gåtorna? Till det drack vi jupitersaft, eller var det blandsaft det stod på dunken? Barnen döpte det i alla fall till jupitersaft!

Liten promenad runt om i och utanför observatoriet kom därpå. Vi gick in i Stora salen och tittade och pratade om de vackra bilder som ju finns på väggen där. Bra sätt att få en uppfattning om vad vi kan om rymden. Vi tittade också på pulsariet, vilket gav upphov till många frågor och diskussioner. Alla var överens om att pulsariet är superhäftigt! Också besök i Meade-huset för att titta på, och in i, teleskopet. Taket åkte av, med hjälp av föräldrarna, och det åkte på med hjälp av Rymdungarna.

Tillbaka till Lilla salen, och dags för att packa upp rymdpaketet, de presenter man får när man deltar i Rymdungarna. Vi öppnade lådorna från Posten, och fann där stjärnkartor och pysselböcker. I Peter H:s ryggsäck fanns dessutom ficklampor och arbetsböcker. Vi satte samman kartorna och satte rött papper framför ficklamporna, och släckte ljuset. Det blev som natt, men utan stjärnor, förstås! Vi tränade på att använda och hitta på stjärnkartan. Hemma får barnen fortsätta, tillsammans med sina föräldrar, att börja göra iordning sina arbetsböcker. Arbetsböckerna, som ska fyllas bl.a. med bra och viktig information om hur man observerar.

Rymdungarna slutar alltid med att man samlas ute på gårdsplan och gör en raket. Det klappades och stampades, och ett, två, tre for raketen iväg! De nya Rymdungarna träffas även nästa onsdag, den 29:e, för att arbeta sig ifatt de "gamla" Rymdungarna". Alla Rymdungar träffas sedan tillsammans den 12 september. Då fortsätter träningen på att observera och på att skapa och pyssla.

Kanske är Rymdungarna något för just DIG! Du som läser detta nu! Hör av dig, till mig Peter Hemborg på e-postadress Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så berättar jag mer! Välkommen!

Peter Hemborg