Albin Walldén och Max Nordin, som vann en resa till Kina för sitt projektarbete om exoplaneter gjort på observatoriet, har nu påbörjat sitt äventyr. De berättar för oss om sina erfarenheter. Här kommer andra rapporten, nu från Yinchuan och Xi'an!

 
 
 
 
 
 
"Vi befinner oss nu i Lijiang viket är en liten stad inte så långt från Tibet och vi har hunnit med både CASTIC i Yinchuan och en vistelse i Xi'an sen vi senast skrev. CASTIC är Kinas största utställning för forskningsprojekt utförda av unga och är även huvudorsaken till varför vi är i Kina.

I Yinchuan möttes vi på flygplatsen av ett gäng från CASTIC och ett TV-team. Först fick vi på kinesiska säga "Hej, Yinchuan" och sedan "Hej, vi kommer fran Sverige" på svenska. Sedan fick vi en dag på oss att känna oss lite hemma innan själva utställningen började. Att ställa ut i Kina var minst sagt intressant eftersom inte många kineser kan engelska. Och de var inte intresserade av projektet heller för den delen utan att få ta ett kort tillsammans med någon från Europa var det som gällde. Redan under invigningen tappade vi räkningen på ca 30 personer som ville ta kort. På eftermiddagarna ordnades olika utflykter till muséer och liknande för oss. Dagarna avslutades med en pampig avslutning med prisutdelning och bland de internationella gästerna hade domarna valt ett antal projekt som belönades med "outstanding achievement". Däribland vårt, så nu ligger ett fint diplom i vaskan.

Sedan reste vi vidare till Xi'an där vi var och tittade på terrakottaarmén, gick vilse i stan och hyrde cyklar och cyklade runt hela muren.., stadsmuren då alltså som var ca två mil. Imorgon har vi tänkt hyra cyklar igen för att cykla ut till småbyarna i bergen här i närheten av Lijiang och bland risfälten
."
 
 
Med vänliga hälsningar från Kina
 
Albin och Max"