IMG 8330banner

 

Den partiella solförmörkelsen observerades framgångsrikt ute i Oxie, där vädret till största delen var bra. Vi hade försiktigt öppnat observatoriet för första gången på länge, det kändes lite som en nypremiär. Medlemmar och besökare var mycket nöjda med att på olika sätt kunna följa skådespelet på himlen.

IMG 20210610 WA0000
Foto: Kjell Westman
Intresset för förmörkelsen var som vanligt stort hos allmänheten. Redan innan hade till exempel Jon Saalbachs eminenta solförmörkelsevideo fått närmare 1800 visningar. Men eftersom vi var angelägna att följa gällande restriktioner blev det ett begränsat antal fysiska besökare som kom till observatoriet för att titta på himlafenomenet.

Sex stycken olika teleskop pekade mot solen och temperaturen steg åtminstone bildligen när månskivan började äta in sig på solskivan.  En tredjedel av den täcktes som mest under det två timmar långa förloppet. Nyhetsbyrån TT ringde under själva observationerna och ville prata med någon om hur det kändes att se förmörkelsen. Det blev besökarna Anna Makuchova och Henrik Spak som direktintervjuades. Dessutom skickades ett antal bilder till TT. Deras artikel återgavs sedan, i varierande form, i ett antal tidningars webbnyheter. Bland dem Göteborgsposten, Expressen, Sydsvenskan, Aftonbladet  och ytterligare ett tiotal medier. 

Själva tog medlemmarna också möjligheten att dokumentera skeendet. Nedan visas ett antal bilder tagna på TBO under förmörkelsen.

 

 

Så här såg det ut på observatoriet denna dag:

 

Bilder tagna av Jon Saalbach:

 

Bilder tagna av Anders Borg:

 

Bilder tagna av Olle Frykstam:

 

Vår duktige astrofotograf Salar Haghighatafshar kunde inte komma ut till TBO men gjorde följande fotoserie ifrån sin balkong i Lund:

 

Solförmörkelse 2021