IMG 4081sm

Det har blivit en tradition att vi startar höstsäsongen med att inbjuda allmänheten att titta på stjärnfall. Årets visningar (11-12 aug) av meteorsvärmen Perseiderna hade god tur med vädret men månljuset gjorde natthimlen ljus. Speciellt under måndagskvällen syntes ändå några spektakulära meteorer och våra besökare jublade entusiastiskt. 

IMG 4090smSöndagskvällens väder var inte det bästa, ungefär halva himlen bibehöll sitt molntäcke. Icke desto mindre hittade ett 30-tal besökare ut till oss. De fick sig till livs en liten föreläsning om stjärnfall i allmänhet och om Perseiderna i synnerhet. En del såg några meteorer men alla fick åtminstone tillfälle att titta på månen, Saturnus och Jupiter genom våra teleskop. 

Under måndagen vaknade media upp och vi fick lite skjuts från radio och press (se nedan). Kvällen var denna gång helt klar. Kombina­tionen innebar förstås att många fler kom, närmare ett hundratal tog nu chansen att titta på meteorer hos oss. 

Från 21.30 hade vi två fulla hus för föreläsningarna och köerna vid teleskopen blev långa. I det tilltagande mörkret skapas en mysig stämning där både vuxna och barn förväntansfullt samtalar och spanar. Så här kunde det låta. Samtidigt fick alla chansen att lära sig namnen på några stjärnor och stjärnbilder när vi pekade ut dem med laserpekare.

Beväpnade med mörkerseende och tålamod blev ingen besviken på stjärnfallen. Några var så ljusa att de lämnade kvardröjande rökspår. Och vid teleskopen blev det många nya aha-upplevelser.  

Ett lojalt och väl arbetande ASTB-gäng  - ca 10 st - såg till att hela arrangemanget fungerade på bästa sätt!

 

Inslag i media:

P4 Malmöhus

Sydsvenskan

TV4-Nyheterna

 

Några bilder från kvällen:

Free Lightbox Gallery