IMG 1313sm

Det var gott om sol på måndagens barnfestival nära Stadsbiblioteket i Malmö. Sällskapet gjorde en ny stark insats, hundratals barn och föräldrar fick chansen att se protuberanser i vårt solteleskop. Under astropedagogens ledning tillverkades enkla planetarier med hjälp av konservburkar, hammare och spik.

Barnfestivalen, en del av Malmöfestivalen, hade i år fått en ny plats, Lördagsplan i Slottsparken, nära Stadsbiblioteket. En färgglad och festling inramning hade gjorts runt området. Vi hade tre teleskop på plats och en intensivt arbetande grupp av medlemmar. Det var en nästan oavbruten kö till solteleskopet. Frånvaron av några större solfläckar gjorde istället några protuberanser, synliga som små flammor vid solkanten, till den stora huvudattraktionen.

I vårt närliggande tält upprepade astropedagogen Peter Hemborg fjolårets succé med att, med hjälp av hammare ocbh spik, låta barnen förvandla vanliga konservburkar till ett miniplanetarium, en stjärnbild per burk.

Ytterligare ett lyckat arrangemang som inledning på höstens verksamhet, ca 700 av våra nya broschyrer har hittills delats ut. Det torde ge spår i form av återbesök till observatoriet under hösten.

 

Så här såg det ut: