Observatoriet hade öppet hus både den 11:e och 12:e för att ge allmänheten möjlighet att se meteorsvärmen Perseiderna under sakkunning ledning. Tisdagens väder var ett gränsfall, på natten kom molnen på allvar. Icke desto mindre kom ett antal intresserade besökare redan då. Onsdagskvällen blev sedan en succé. Vädret blev stabilt mot kvällen, en helt molnfri (och månfri) himmel. Besökströmmen var strid och de som kom tidigt fick omgående chansen att se Saturnus, redan mot en ljus himmel. 21.30 blev det en välkomsthälsning. Därefter berättades om meteorer i allmänhet och Perseider i synnerhet, i olika versioner för de vuxna och för de yngre. 

Kl 21.55 passerade internationella rymdstationen för första gången, publiken var då placerad utomhus på stolar och med blicken riktad uppåt. Efter denna uppvärmning blev det en inledande laserguidning för att peka ut de efterhand framträdande stjärnorna och stjärnbilderna. Skådespelet på himlen tilltog med mörkret. Det blev jubel och applåder till de ljusstarkaste meteorerna och säkert upptäcktes ett tiotal satelliter under kvällen.

Fem teleskop var i aktion samtidigt, tre med visuella objekt som galaxer, nebulosor och dubbelstjärnor. De två övriga var försedda med CCD-kameror och fotograferade diverse avlägsna objekt. För första gången användes fjärrstyrningsteleskopet på detta sätt och visade inomhus "live"-bilder på storskärm. Efterhand mörknade himlen till att visa upp en ovanligt vacker syn, med även Vintergatan väl synlig. Kvällen blev i sin helhet synnerligen lyckad, både för det hundratalet besökande och för det tiotal medlemmar som förtjänstfullt medverkade till att skapa en stor mängd av aha-upplevelser.

 

Några bilder från de två kvällarna: