Himlen hjälpte till på Astronomins Dag och Natt, morgonens regn försvann och vädret blev efterhand  bättre. Många medlemmar hjälpte till med visningar och föredrag. Allmänheten hittade också så småningom fram till våra arrangemang. Hela huset var fyllt av aktiviteter.

Vi öppnade redan kl 15 och höll på fram till 22.30 då nya moln drog in. 

 

Under eftermiddagspasset hölls olika korta föredrag, en del riktade särskilt till barn och dessa hölls parallellt med föredragen för vuxna.

Samtidigt gjordes teleskopiska observationer av solen, som dagen till ära visade upp tre solfläcksgrupper och åtminstone en större protuberans.

 

Kvällspasset började kl 19 med en helt klar himmel.  Serien av föredrag upprepades och nattobservationerna tog vid.  Det nya ultravidvinkelokularet till det stora Meadeteleskopet bidrog till att åskådarna fick fina upplevelser av stjärnhopar, galaxer och nebulosor. De som för tillfället inte tittade i teleskopen fick en laserguidad visning av de aktuella stjärnbilderna.

Parallellt med visningarna för allmänheten arbetade en annan grupp medlemmar ivrigt med att försöka få igång vårt radioteleskop. 

Totalt sett en lyckad dag, dock hade vi plats för fler besökare än de 70-80 som tog chansen att bli fascinerade av astronomin. Skånska Dagbladet var på plats och rapporterade (se artikel).

 

Nedan några bilder från arrangemanget.