IMG 4899sm

28 september firades Astronomins dag och natt över hela Sverige. Observatoriet hade öppet hus med aktiviteter för både barn och vuxna. En del fick tillfälle att se planeter genom teleskop för första gången. Alla kunde inomhus ta del av en serie spännade kortföredrag, där flera var kopplade till årets tema "Räkna stjärnorna".

Väderleksutsikterna var inte de bästa för kvällen, men det blev ändå tillräckligt med luckor för att snabbvisa både Jupiter och Saturnus, som båda stod lågt i söder. Men kvällens öppethållande var ändå vädersäkrat, en rad med varierade kortföredrag blev tyngdpunkten denna afton. Ett stort ASTB-gäng ställde som vanligt upp för lotsa allmänheten.

Ordföranden hälsade alla välkomna och introducerade temat som handlade om att räkna stjärnorna med enkla medel. Syftet är i och för sig att ge en tydligare bild av hur ljusförhållandena ser ut i landet – men kanske ännu viktigare att öka medvetenheten hos allmänheten att ibland söka sig till en riktigt mörk och klar stjärnhimmel.  Detta nationella projekt leds av Urban Eriksson som dök upp både i videoform och via Skype för att berätta de senaste nyheterna.  

De yngre fyllde vår lilla sal där de entusiastiskt deltog i en resa ut i planetsystemet. I stora salen fortsatte det med föredrag om variabla stjärnor, "Tycho Brahe Deep Field" – i spåren av Hubble, simuleringar i solsystemet följt av senaste nytt kommande verkliga expeditioner.

Totalt sett var det ca 70 personer som hittade ut till observatoriet denna kväll – och ingen återvände hem besviken.

Nedan lite bilder från arrangemanget och och ännu längre ner korta videoglimtar (ca 10 min) från kvällen.

 

 

 

Video med korta klipp från kvällen.