I fredags (28.11) började dockan i TBO:s stora sal kläs i sin sällsynt fina Tycho Brahe-dräkt, som vi fått av Christina Åberg - Christina är dam- och teaterskräddare och har förfinat "vår" Tycho på basis av en förlaga, en dräkt som införskaffades då Malmö Opera sålde ut av sitt kostymlager. Detta händer då och då. Christina kollade hur Tycho såg ut på bilder från 1500-talet, och resultatet kan nu skådas på Tycho Brahe-observatoriet.
- Min insats var att modifiera dräkten så att den passade min bror skådespelaren Christer Söderlund - Christer bodde på Ven, där han var aktiv på olika sätt. Bl a som hamnfogde! Men han var också djupt fascinerad av Tycho Brahe och satte samman en enmanspjäs om Ven-astronomen, en pjäs som han gav ett antal gånger. Han var även med vid invigningen av Tycho Brahe-muséet då kronprinsessan Victoria var på plats 2009.
Tyvärr gick Christer Söderlund ur tiden tidigare i år och frågan var var den fina dräkten av yppersta tygkvalitet skulle placeras. Vi är stolta över att det blev hos oss, på TBO. Tycho har verkligen kommit hem. Men som alltid spelar slumpen en roll. Hade inte Arne Strömgren, astronomiintresserad skådis och regissör, sprungit på Christina i Malmövimlet för några månader sen, så hade inte kontakten mellan Christina och oss i Oxie ägt rum.
När vi inviger vårt nya bibliotek på TBO lördagen 6 december, inviger vi också den fina Tycho Brahe-dockan - med nysydd barett, med påklustrad näsprotes och allt.
Med sig i fredags hade Christina även en rad Tycho Brahe-böcker som Christers hustru Anita Agerlo skänkt oss, böcker som Christer använde för sina sceniska Tycho-studier, plus ett belyst konstverk, som visar Tycho och supernovan i Cassiopeias stjärnbild.
Christina har arbetat vid de flesta av våra teatrar: I fem år på gamla Malmö stadsteater, på Malmö Dramatiska teater, Fredriksdal (för Eva Rydberg), Det Ny Teatre i Köpenhamn, Slagthuset m fl.
Ulf R Johansson