au3På fredagskvällen 18 mars  gästade Astronomisk Ungdoms lägerdeltagare observatoriet. Ett 15-tal ungdomar som deltar i AU:s "Resan till Mars" projektet fick bekanta sig med observatoriets fjärrstyrda teleskop och vad t ex gymnasister kan göra med det i sina gymnasiearbeten.

Vädrets makter var också på gott humör så alla fick se med egna ögon Trapezium-stjärnhopen i Orions svärd, genom vårt visningsteleskop, så snart det var tillräckligt mörkt.

Observatorierepresentanterna Kjell Westman, och Anders Nilsson med hjälp av sekreteraren Mirja Markkula tog hand om visningen med hjälp vår nya medlem Linus Kulle, själv också med i AU. Marek Grabski, en annan av våra yngre nya medlemmar, hjälpte också till. Peter Linde var med via Zoom och demonstrerade hur man kan ta bilder med fjärrstyrningsteleskopet.

Ungdomarna  åkte iväg trötta men mycket belåtna - nästan en timme senare än planerat. 

 
au2
 
M1
 
Krabbnebulosan M1 fotograferad fjärrstyrt under kvällen. Notera rörelsen till vänster om M1, det är asteroiden Nysa som hunnit förflytta sig mellan de tre olika färgexponeringarna (H-alfa, grönt och blått). Foto: Peter Linde.