När februarikvällen mörknar står vinterns stjärnbilder Orion och Oxen redan högt i söder, och vårens ankomst antyds av stjärnbilden Lejonet, som dominerar kvällshimlen i öster. Den ganska oansenliga stjärnbilden Kräftan, mellan Lejonet och Tvillingarna, står i sydöst och bjuder på en vacker syn i fältkikare. Nära stjärnbildens mitt hittar man med kikarens hjälp ett knyte av stjärnor som kallas Bikupan. Det är en öppen stjärnhop, belägen ca 600 ljusår bort, som består av ganska unga stjärnor. Om himlen är mörk syns Bikupan som ett svagt, oupplöst sudd för blotta ögat. På stjärnkartan är hopen utmärkt med sitt latinska namn, Praesepe.

Bikupan

 

Den som söker en utmaning kan på kvällen den 15 februari uppsöka en plats med fri horisont åt väster och efter solnedgången spana efter planeten Merkurius, som då syns ett fåtal grader över horisonten, vid magnitud -0,7. Högre upp, i sydväst, syns Månen som en skära.

Saturnus

I Oxen hittar vi planeten Jupiter, som är synlig stora delar av februarinatten. I skymningen den 18 februari har planeten sällskap av Månen på himlen. I söder på morgontimmarna står planeten Saturnus, till höger om Spica i stjärnbilden Jungfrun (se stjärnkartan här invid). På morgnarna den 2 och 3 februari syns Månen på samma del av himlen som Saturnus och Spica. Den morgonpigge kan också, i öster, få syn på sommarstjärnbilderna Svanen, Lyran och Örnen.

Anders Nyholm

Bilderna i detta stjärnhimmelstips bygger på planetarieprogrammet Stellarium.