Onsdag 4 februari var det åter igen start för Tycho Brahe-observatoriets barngrupper att träffas. Det här halvåret är barnen och ungdomarna indelade i tre grupper. Vi har Rymdungarna, klassikern, som funnits med sedan hösten 2011. Vi har också Nasagruppen, årets nykomling, samt Observatoriegänget, också det en klassiker, med sedan hösten 2012. På bilden ser vi Nasagruppens medlemmar, från vänster: Elias, Emilia, Olle, Rebecka och Simon. Elias, Emilia, Olle och Rebecka börjar nu på sin sjätte (!) termin i Tycho Brahe-observatoriets stora barnrymdfamn.
Nasagruppens och Observatoriegängets program för kvällen handlade om svarta hål. Vi läste och diskuterade kring begreppet, detta hypotetiska begrepp. Många och intressanta diskussioner blev det. Emiila B sammanfattade min förberedelse med orden: "Du har utfört din uppgift väl!". Nasagruppen ber att få välkomna Simon, en ny deltagare i gruppen.
Våra yngsta deltagare, Rymdungarna, ser vi här i soffan i Lilla salen. På bilden finns, från vänster, Darwin, Emilia S, Freja och Huxi. Vi välkomnade också, i Rymdungarna, en ny deltagare, nämligen Freja.
fRymdungarna gjorde ett klassiskt experiment den här kvällen, nämligen att släppa ner två föremål med likadant utseende, men olika tunga, för att se vad som händer, se vilket av föremålen som når marken först? Galilei Galileo gjorde ett liknande experiment på 1600-talet, fast då eventuellt med kanonkulor. Rymdungarna var något lite besvikna över att jag inte hade just kanonkulor med mig. Men det fungerade ändå med två pappersmuggar, den ena tom och den andra fylld med sand och därefter båda inklädda i folie. Och muggarna föll fint, och träffade golvet nära nog samtidigt. Ett försök att visa, att massan och fallhastigheten är densamma för allt som faller ner, åtminstone i vacuum, men hyfsat bra ändå i luften i Lilla salen.
Kvällens matgåta bestod av av ett glas vatten, som stod på Marschoklad-kakor. Vad är svaret? (Jo, att man nu vet att det finns vatten PÅ Mars.
Peter Hemborg