wasp-12

Från Polhemsgymnasiet i Göteborg var det Alexander Käll och Marcus Engdahl som observerade. De fjärrstyrde vårt teleskop utan problem. Wasp-12 var deras utvalda stjärna, ovan ses en av deras bilder med stjärnan markerad. Från kl 21 och framåt under ett par timmar gjorde de ett stort antal exponeringar. Analysen av dessa är på gång och förhoppningen är att kunna detektera en transit av dess exoplanet.

Joanna Dahlbom från Österänggymnasiet i Kristianstad tog sig själv till TBO för att göra sina observationer på plats. Hon studerade på samma sätt stjärnan Wasp-65 vars exoplanet skulle börja sin förmörkelse vid 02.00 tiden. Det blev alltså väldigt sent (eller tidigt) både för henne och vår egen Peter Larsson som assisterade på plats. Nedan ses Wasp-65 markerad på en av hennes bilder.

bild3

IMG 20170225 012929B

IMG 1802B

 

Till vänster Alexander och Marcus i Göteborg, till höger Joanna ute på TBO.

IMG 9858IMG 9863

 

Ifrån Lund kunde dessutom Peter Linde bistå med tips och kommentarer. Via Skype var samtliga i kontakt med varandra samtidigt som observationerna gjordes.  Teleskopets rörelser kunde följas, både som markör i programmet Stellarium och, för första gången, via en direktsänd bild från övervakningskamera (synlig i en app i mobilen).