Albin Walldén och Max Nordin har vunnit ett fint pris i Unga Forskares rikstävling! Gymnasisterna tävlade med sitt projektarbete "Observationer av nära och avlägsna planeter", utfört vid observatoriet. Priset är ett stipendium för två veckors resa till Kina och deltagande i Kinas största forskartävling för ungdomar.

 

Albin och Max, som är gymnasister vid Finnvedens gymnasium i Värnamo, har tagit chansen att utföra sitt projektarbete vid Tycho Brahe-observatoriet.

 

 

Planerna grundlades i samband med ett besök läraren P O Fredriksson gjorde med sin astronomiklass på TBO den 17 november. Handledare vid TBO har varit Peter Linde. Tillsammans har man gjort planering och genomförande av observationerna. Vädret har också varit utmärkt när det behövts.

 

Först observerades asteroiden Eros  fjärrstyrt i slutet av januari med vårt 35 cm Celestronteleskop. En serie CCD-bilder togs som tydligt visade asteroidens passage. Bilderna kunde sedan efter noggrann astrometri skickas in till ett internationellt samarbete för exakt bestämning av dess avstånd, mm.

 

 

En vecka senare kom Albin och Max ner till TBO och utförde nya observationer på plats, denna gång av exoplaneten Wasp-33. Över 400 CCD-bilder togs i syfte att försöka detektera en ljusstyrkeminskning av moderstjärnan. Efter omsorgsfull kalibrering och fotometri kunde en ljuskurva konstrueras som otvivelaktigt visade att en exoplanet passerat.  

 

 

Albin och Max deltog först i en regionaltävling vid LTH i Lund, där de kvalificerade sig för finalen i Stockholm. Nu har alltså de och deras projekt i konkurrens med över 50 andra projekt vunnit ett stipendium som ger dem möjlighet att i sommar under två veckor resa till Kina och deltaga i "China Adolescents and Technology Innovation Contest". Motiveringen löd:

 

"Två astronomiska observationer har genomförts vid Tycho Brahe observatoriet. Exoplaneten Wasp- 33B och asteroiden Eros har observerats. Exoplaneten demonstrerades som en partiell förmörkelse av stjärnan som den cirkulerar kring. Undersökningar visar på utomordentlig noggrannhet och goda kunskaper om de experimentella svårigheterna."

Deras prisvinnade rapport finns här.

 

Mer info följer. Se även Unga Forskares hemsida.