Nyligen genomförde studenter vid Osbecks-gymnasiet i Laholm lyckade fjärrobservationer. Trots besvärande väderförhållanden kunde ett antal CCD-bilder tas av flera olika objekt.
Under ledning av fysikläraren Emma Mattsson hade närmare 35 studenter samlats på Osbecks-gymnasiet för att observera. Lokalpressen i Laholm var med och rapporterade. Eleverna hade förberett sig med att ta fram en lista på intressanta objekt att studera. Emma Mattsson hade tränat lite i förväg på den programvara som används. Med en webbläsare kan man i en stjärnkarta ange vad man vill observera och därefter fjärrstyra teleskopet dit samt ta bilder med den extremt känsliga CCD-kameran. Dessa bilder skickas direkt till observatören.
Skolgruppen kunde hela tiden se vad som skedde på storbild i klassrummet. Dessutom var en högtalande telefon ständigt uppkopplad för kommunikation med handledaren på observatoriet. Vädret var till en början dåligt, större delen av himlen var molnig och med ganska stark vind. I början blev det nödvändigt att kryssa med teleskopet till de fåtaliga molnfria öppningarna, men efterhand klarnade himlen en del. Under pauser utnyttjades tiden till en frågestund mellan elever och handledare.
Efter ca 1½ timmes observationer lyckades man till slut få ihop ett antal bilder av stjärnhopar, galaxer och nebulosor. P g a vinden fick exponeringstiderna hållas kortare än önskvärt vilket innebar att en del bilder blev brusigare än nödvändigt.
Intrycket blev dock att lärare och elever var nöjda, vilket bl a en avslutande kraftig applåd intygade.
Se Laholms Tidnings reportage!
Ett par bilder från observationerna ses nedan.
Till vänster: Den öppna stjärnhopen M37. Till höger: De centrala delarna av Orionnebulosan. I båda fallen användes 1 sekunds exponering.