IMG 1096SM

Vecka 44 var höstlovsvecka. Tycho Brahe-observatoriet öppnades upp för traditionsenlig medverkan i Malmö stads lovverksamhet "Höstkul". Dessutom inföll måndagsvisning av stjärnhimlen för barn samma vecka, så totalt bjöd vi på tre spännande och kreativa dagar i rymdens värld.

Måndagen var den där måndagen då Skåne fick besök av Simone, stormen. Under dagen fick jag, sällskapets astropedagog, Peter Hemborg, lite oroliga meddelande från övriga medlemmar, om det kloka i att ge sig ut i stormen. "Snacka om att utmana stormen!" var en kommentar. Men, jovisst, skulle jag ut. När jag kom fram till Tycho Brahe-observatoriet blåste det. Jag menar: D E T  B L Å S T E !

Radioteleskopets parabolantenn skakade och bullrade, men satt kvar. Inte skulle det väl komma någon idag? Eller hur? Visst är människor kloka och stannar hemma en sådan kväll? Det kom någon! Det kom två personer. I bil. Nerifrån Oxie, men ändå! Det var en äldre man, nyss nybliven medlem i vårt sällskap, tillsammans med sitt barnbarn. Pojken var på besök hos sin morfar eller farfar här i Oxie, och bodde i södra Halland i vanliga fall. Pojken var utrustad med cykelhjälm! Jojo, de kom med bil. Men för att vara på den alldeles säkra sidan bar pojken cykelhjälm. Eventuella fallande och flygande grenar och trädstammar skulle dämpas med hjälmen! Det var en MYCKET klok idé!

IMG 1075Tisdagen och onsdagen därefter var det alltså "Höstkul" för Malmö stads skolbarn. Observera! Malmö stads skolbarn! Inte kom det bara barn och deras vuxna från Malmö, inte! Nej, det kom stora familjer från... Ystad! Och från Klagstorp, utanför Trelleborg! Och från Staffanstorp! Och, naturligtvis, från Malmö.

Men det var inte allt. Besökarna från de andra kommunerna berättade också, att det minsann inte stod någonting i gratistidningen Metro, att man skulle BOKA SIG!? Det stod ju i tidningarna, att det bara var att komma och stiga in på observatoriet! Vad var nu detta, sa de? Så blev det, att Malmö stads "Höstkul" förvandlades till "Skånes Höstkul".

Frågade någon hur många som kom? Ja, om jag säger kring 80 personer på tisdagen, så är jag bra nära! 80 personer! Det är många det! Och även om observatoriet numera har en stor och fin lokal, är 80 personer mycket! På onsdagen kom det "bara" 50 personer. Med samma fantastiska information om att det bara var att stiga på... Men vadå? Jag, och Jon Saalbach, gjorde vårt bästa för att ta med barn och vuxna på "En resa i rymden". Se bilderna nedan..

Efter en halvtimmes paus fortsatte besökarna med att tillverka var sin egen liten och enkel, men helt fungerande stjärnbildskarta. Snurrbar och allt, så att de kan ställa in kartan efter vilken årstid och månad de befinner sig i. Visst är rymden kul, och visst är det underbart att arbeta med barn. Men många var det som kom!  Och - snart är det februarilov! Då kör vi igen, med "Kul i fem". Men med verklig och absolut anmälningsplikt! Vi ses!

Peter Hemborg