IMG 0816sm

Lördags- och söndagskvällen var observatoriet öppet för stjärnfallsskådning. Första kvällen var det mer regn än meteorer som hängde i luften. Detta hindrade inte flera intresserade besökare. På söndagskvällen klarnade det upp och då ökade både meteor- och besöksströmmen.

Trots helmulet väder var vi beredda att ta emot besökare även på lördagskvällen. Och mycket riktigt dök flera upp, inte minst en familj från Varberg som åkt ner enbart för att få en meteorupplevelse. I brist på detta fick våra besökare ändå förhoppningsvis valuta för pengarna (gratis entré gäller ju!). Vi berättade om vår verksamhet, visade teleskop och pratade astronomi.

Under söndagen stabiliserades vädret och bjöd på en närmast molnfri kvällshimmel. Massmedierna hade dock inte varit på vår sida denna gång och den stora besökare-anstormningen uteblev till viss del.  Uppskattningsvis ett 70-tal besökare bjöds ändå på ett himmelskådespel, ett trettiotal meteorer och ett tiotal satelliter observerades med entusiasm. T o m kommunen fick en applåd då man efter ett tag släckte ner fasadbelysningen på vårt intilliggande vattentorn.

Flera av våra teleskop var under kvällen inställda på olika himmelsobjekt. För de som stannade längst blev avslutningen spektakulär. En s k iridiumflash observerades vid exakt rätt tidpunkt och vid exakt rätt position på himlen. Sådana korta ljusblixtar orsakas av iridiumsatelliterna som vid sin långsamma rotation ibland kraftigt speglar solljuset mot jordytan.    

Sällskapets medlemmar hade som vanligt manstarkt mött upp och tog gemensamt väl hand om våra besökare. Deras uppskattning av våra ansträngningar avspeglades i vår gästbok, se bildspelet nedan.

 

Några bilder från kvällen: