Observatoriet har skaffat ett nytt fototeleskop som medlemmar och andra fotointresserade på ett enkelt sätt ska kunna använda för att ta vackra bilder av stjärnhimlen. Det är nämligen avsett till att koppla på vanliga Canon och Nikon-systemkameror.
 
Teleskopet är ett spegelteleskop av Ritchey-Chretien-typ med 15 cm öppning och 1370 mm brännvidd. Det är monterat ovanpå vårt Meadeteleskop. Med hjälp av adapterringar är det enkelt att sätta på sin egen kamera, fixerade lägen for fokus underlättar skärpeinställningen. Det finns också en fokalreducerare för större synfält. Det är Håkan Barregård som lagt ner ett stort arbete på att specificera projektet, köpt in komponenterna och därefter anpassat och monterat dem.


 


 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Under våren blir det tillfälle för medlemmar och andra att lära sig hur man tar bilder med det. Har man certifikat på Meade kan man därefter använda faciliteten helt själv. Just nu håller en mindre testgrupp på att testa ut teleskopet. De träffades i söndags och Tora Greve ger följande rapport:
 

"Vi hade med bärbara datorer, samt använde datorn i klubbrummet med projektorn. Dessutom hade alla med egna systemkameror. Vi kopplade dessa till datorn. Håkan visade hur man styr fotograferingen från Canons program Eos Utility, men mest från programmet Nebulosity. Det var roligt att få kameran att skjuta av bild på bild bara genom att ställa in programmet. Vi torrkörde inomhus en timme, drack kaffe och njöt av den fina pedagogiken för de av oss som inte var vana vid denna form av astronomi. Håkan visade även de adaptrar som behövdes till det nya fototeleskopet. Vi har alla en ring till kameran, men det behövdes en tjockare adapter att sätta i ringen. Detta finns på observatoriet.

Jag tror det var Kjell som gick ut och konstaterade att vädret hade ändrats från helmulet till helklart. Då var det dags att dra i gång Meaden. Alla fick koppla sin kamera till denna. Då var det bra att alla hade varsin ring, så det gick snabbt att byta till adaptern. Men det finns ringar på observatoriet. Vi hade inte datorn kopplad till kameran där ute, men använde trådutlösare eller infraröd utlösare.

Eftersom det var första gången fick vi mixtra lite med Meaden för att hitta mittpunkten i fototeleskopet. Vi upptäckte även att Meaden just nu inte trackar så bra under längre tider, men detta kan justeras. På 2 minuters exponering blir stjärnorna i förgrunden avlånga. Men det går bra att ta bilder på 20-30 sekunder och sedan stacka dessa.

Detta teleskop kan bli en riktig höjdare, verkligen spännande!"

 

En första testbild av Andromedagalaxen fotograferad med det nya teleskopet.

Foto: Peter Larsson (2 min exp, fokalreducerare => 918 mm)