Teleskopgruppen har gjort idoga försök att samlas till gemensamma observationer men vädret har satt krokben många gånger. I tisdags blev det dock bra väder och en intresserad grupp åkte ut till Jävanobservatoriet för att ta sig en titt. Mikael Anderlund rapporterar.

 

"Det blev en lyckad kväll uppe på Jävan observatoriet. Vi var 7 stycken som slöt upp kring teleskopen denna kalla och lätt disiga kväll i full månsken. Vi som visuellt observerade koncentrerade oss på månen och Jupiter med dess månar. Vi använde oss av C14 teleskopet men också Lars nya Celestron refraktor, ett riktigt monster. Vi övade på att navigera runt kring månens formationer och hav med hjälp av månkartor. Peter och Håkan riggade upp sin utrustning och fotograferade med fokus på ringnebulosan. Vi får se hur resultatet blev på ett senare möte.

För er som ännu inte nått den fotografiska nivån i sin hobby rekommenderar jag än en gång SAAF handledningen ”Att observera genom att teckna”. En fantastisk fin handledning av Johan Kärnfelt."