Teleskopgruppens kurs i astrofotografering går vidare. De två senaste träffarna handlade om guidning, om lämpliga filter och viktiga begrepp och praktiska tips inom bildbehandling.

Ska man rigga upp ett guideteleskop eller använda off-axis okular? Det var frågor som belystes då vi fick beskrivning av manuell guidning samt autoguidning, antingen genom kamera eller datorhjälp eller via stand alone lösning, som numera blivit billigt samt populärt bland astrofotografer. För och nackdelar penetrerades.

Kvällen avslutades med en genomgång av olika tekniska lösningar för ljusfiltrering, dels för CCD fotografering men även för DSLR fotografering.

Bildbehandling med astronomiprogrammet Nebulosity var temat för den femte kvällen.

Håkan Barregård (ovan) använder programmet och rekommenderade det. Det är billigt, lättanvänt samt har bra manualer. Det vänder sig till nya användare till skillnad från många etablerade program för amatörastronomer med avancerad utrustning vilka ofta innehåller många verktyg och detaljinställningar som gör det svårt för nybörjaren att komma igång.

Programmet kan hantera de flesta kameratyper och kan hantera RAW-format men även TIFF eller JPEG samt kan även omvandla till FITS-format som är standard för astronomiska bilder.

En genomgång av bias, bad pixels, dark frames, flat field, allt välkänt för den mera avancerade astrofotografen. Magnitud, dynamik samt stacking talades det om samt en del bildexempel visades för att belysa ämnet. Håkan har gjort ett sammandrag av sin föreläsning här (PDF) och har dessutom gjort en utmärkt handledning av hur Nebulosity kan användas här (PDF).

Nästa träff som blir den 19 april, kommer att gå vidare med bildbehandling i Photoshop.

 

Arne L Ohlsson