novadel2013c

 

En ny klassisk nova nästan synlig för blotta ögat har upptäckts i Delfinens, en stjärnbild som ligger väldigt bra till på kvällarna mot söder. Novan kallas Nova Del 2013 och upptäcktes för några nätter sedan av japanen Koichi Itagaki. Efter upptäckten har stjärnsmällen observerats av flera svenska amatörer, framför allt av vår ASTB-medlem Gustav Holmberg. I fredags (16.8) uppskattade han magnituden till runt 5, vilket gör att novan kan ses i fältkikare men även för blotta ögat i riktigt mörka trakter. En sån ljus nova har inte setts på flera år. Novan kommer troligen att avklinga i ljusstyrka inom de närmaste veckorna, men kan eventuellt hinna bli ännu ljusare innan dess.

En nova (ej att förväxla med en supernova) är oftast en stjärna av typen vit dvärg som om den ligger i ett dubbelstjärnesystem kan ta emot gasströmmar från granne. Denna gas fusionerar och därvid ökar ljusstyrkan kraftigt, upp till 100 000 gånger solens.  Det är en häftig smäll där den exploderande gasen expanderar med en hastighet på kanske 1000-2000 km/sek.

Avståndet kan uppskattas till 5000 - 10 000 ljusår, således en bra bit in i Vintergatans stjärnvärld. Ljuset som nu når oss började sändas ut på stenåldern och bronsåldern. Novan ligger väldigt bra till mot söder på vår stjärnhimmel, inte så långt från Altair i Örnens stjärnbild. På Tycho Brahe-sällskapets möte 29 augusti kommer novan att diskuteras av Gustav Holmberg, vår ledande variabel/nova-observatör.

Tips för att hitta novan:

  1. Använd en kikare.
  2. Ta reda på (för blotta ögat) sommartriangeln, dvs stjärnorna Vega, Deneb och Altair (se kartan ovan). Dessa är de enda som syns i skymningsljuset när man står vänd mot söder.
  3. När det blivit lite mörkare (ca 22.30), identifiera den lilla stjärnbilden Delfinen, både för blotta ögat och med kikare (se kartan ovan).
  4. Använd detaljkartan nedan för exakt lokalisering. Den visar även ljusstyrkan för några omgivande stjärnor. Jämför gärna novans ljusstyrka med dem och gör en manuell ljusstyrkebestämning.

novadel2013

Detaljkarta för att hitta Nova Delphini 2013. Kartans höjd är ca 6 grader. Klicka för större skala.

 

novan kw aug28 

Novan fotograferad den 28 aug på TBO av Kjell Westman med fototeleskopet. Exponeringstid 62 s. Synfältet på denna delbild är ca 15x20 bågmin.

 


Fakta om novan bland annat här:

http://www.cbat.eps.harvard.edu/unconf/followups/J20233073+2046041.html

Diskussionen på svenska Astronet, där observationerna rasar in, kan följas här:

http://astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?t=7805

URJ/PL