IMG 0967B

 

7 dec 1973 invigdes observatoriet. Exakt 40 år senare firade medlemmarna denna händelse. Samtidigt var det 100 år sedan observatoriets grundare, Per-Åke Björklund, föddes. Hans döttrar hedrade oss med sin närvaro och överlämnade en present.

Det blev en mycket trevlig jubileumsfest med närmare 40 inbjudna gäster och medlemmar. Vår nya föreläsningslokal hade omvandlats till en festlokal. Bland deltagarna fanns flera som varit med i den amatörastronomiska verksamheten både under 1960- 1970- och 1980-talen. Maten var god, stämningen var hög och samtalen flödade.

Till kaffet blev det tillfälle till nostalgiska återblickar. Ulf R Johansson berättade om tidiga föregångare till Tycho Brahe-observatoriet och avslutade med bilder av Per-Åke Björklund. Peter Linde hade grävt i sitt videoarkiv och visade glimtar från 1990-talet, till exempel från den brand som då härjade på observatoriet. Peter Hemborg, som arbetar med att ta fram gamla dokument, visade några exempel och Peter Larsson demonstrerade hur de kommer att finnas tillgängliga på nätet. Ett dokumentarkiv om TBO:s historia är alltså under uppbyggnad.

Föreningen MARS:s siste ordförande, Kim Nilsson, kunde inte komma men skickade följande meddelande:

Kära observatorie-vänner,

Tyvärr kan jag inte medverka i ert evenemang ikväll eftersom jag numera är bosatt i London, men jag önskar er alla en trevlig fest! Några av er minns mig kanske som MARS sista ordförande. Jag har många trevliga minnen från Oxie, men det bästa måste nog vara solförmörkelsen 1999. Vi hade fullt med människor, vissa från långt norrut, och journalister på besök. Lite moln på förmiddagen oroade mig, men precis under maximum var det en klar himmel och vi kunde alla se hur det blev märkbart mörkare. Ett mycket lyckat arrangemang och en trevlig dag!

Att några år senare lägga MARS till ro var mindre trevligt, men nödvändigt. Jag var alltid förvissad om att ASTB skulle driva observatoriet vidare och till nya höjder, vilket också har varit fallet. För min egen del har jag också lagt astronomin på hyllan och driver nu eget företag i London, med att träna och rekrytera doktorander.

Det värmer mig att se att verksamheten på observatoriet går så väl, och jag hoppas vi får (minst) 40 år till med inspiration för unga, och gamla, astronomi-entusiaster!

Nedan sammanfattas festen i ett bildspel. Läs också på Cassiopeiabloggen.