Den 30 sept fick observatoriet fint besök när våra kolleger från Göteborgs Astronomiska Sällskap och nystartade Hvitfeldtska Astronomiska Förening på gymnasieskolan Hvitfeldtska i Göteborg kom på besök. Tillsammans var vi runt 25 personer som träffades för att under lättsamma former lära känna varandra och våra respektive föreningar.
Dagen var full med aktiviteter - observationer, föredrag, samtal och - så klart vid möten - mat! Runt 13-tiden på eftermiddagen kom våra besökare, och de möttes genast av våra solteleskop. Solen hade vänligheten att visa sig från en ganska molnfri himmel. Våra besökare lät sig väl imponeras både av vad de såg och av våra instrument, både sol- och nattinstrument.
Vi gick sedan i samlad trupp in i stora salen och tog plats i våra sköna röda stolar. Peter H började, på Ulf R:s uppmaning, med att säga "Hej, hej!", innan Ulf R berättade om Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe och vårt Tycho Brahe-observatorium. Peter H återkom därefter för att utveckla dagens innehåll. Mikael A berättade om observationsgruppens aktiviteter och Håkan B kompletterade med att informera om teleskopgruppen.
På det blev det sedan fika. I Lilla salen hade det dukats upp med kaffe, te och läsk samt bananer och fyra sorters kakor från Coop. Förmodligen var kakorna goda, då de var i stort sett slut efter fikapausen.
Efteråt tog Göteborgs Astronomiska Klubb över talarrollen. Claes Göran Karlsson berättade GAK:s historia och Göran Kajler berättade om Lahallsobservatoriet. Det senare visade sig ligga på en närmast otillgänglig plats mitt i en skog, och vägen dit var en smal stig med tre stora stenar som man fick hoppa mellan för att komma fram. Hade man otur, missade man nästa sten, och hamnade i lervälling. Vidare får man ta sig upp för stenbranter som, i och för sig var hyfsat lätt att komma uppför, men där man å andra sidan kan halka och trilla ner för slänten på vägen tillbaka. Väl på plats har man däremot en fantastiskt fin natthimmel.
Med från Göteborg fanns också tre medlemmar för Hvitfeldtska Astronomiska Förening; ordföranden Elisabeth plus Erik och Lisa. Elisabeth kom, på Ulf R:s förfrågan, fram och berättade om föreningen. Hvitfeldtska gymnasiet stöttar gärna föreningar som eleverna startar det gällde även astronomiföreningen. Elisabeth kunde också avslöja att det finns långt framskrida planer på en nationell sammanslutning för astronomiintresserade ungdomar. Det låter mycket spännande, och något vi ska hålla stora ögon öppna för att kunna följa. Vi stöder, nog alla, ett sådant initiativ!
Det sista föredraget stod vår egen Peter H för. Han berättade om sällskapets barn- och skolaktiviteter - om Rymdungarna och om besök på observatoriet för skolklasserna och om besoken på skolor runt om i Skåne av vår astropedagog. Lite åskådningsmaterial och experiment visades upp, för att visa hur olika besök kan se ut.
Dagen i Oxie slutade med en sillsmörgås. Som en besökare sa: "Det är väl skånsk sill vi äter, eller?". Nja, sillen var fiskad i Nordostatlanten, så den kanske rent av har landats i Göteborg innan den kom till Skåne?
Dagen var slut! Vi tackade varandra ordentligt, bockade och tog i hand, och var helt överens om att detta besök skulle vara början på något som ska fortsätta. Vi var många från Skåne som vill till Lahallsobservatoriet för att observera natthimlen - absolut! - men också undersöka hur hemsk den där stigen upp till Lahallsobservatoriet verkligen är! Vi ses i Göteborg!
Peter Hemborg