alt

I torsdags i förra veckan kom hela Uranienborgs skola på Hven på besök! Alla fjorton eleverna tillsammans med två av lärarna. Barnen går i blandad klass och är mellan 6 och 11 år. Efter en lång resa med både båt, buss och tåg var de äntligen framme.

Bland det första som barnen frågade om, innan de ens hunnit in genom dörren, var om det fanns någon på observatoriet, som hette Anders, och som jobbade på Museet. Vår viceordförande Anders Nyholm är en välkänd person på Hven!

Jag brukar börja bildvisningen med en bild på Tycho Brahe, och berätta lite om honom. Den här gången frågade jag istället vad barnen från Hven kunde berätta om Tycho. De berättade, att Tycho hade fått ön av den danske kungen, att han hade förlorat sin näsa och gjort sig en ny. Jag la till, att man nu visste att den metal, som Tycho hade använt till sin näsprotes var koppar, och att det var första gången som jag kunde berätta det för en besökande skolklass, och att det kändes bra att få göra det för just Uranienborgs skola från Hven. Barnen berättade också, att Tycho nog hade blivit förgiftad med kvicksilver av någon som inte tyckte om honom. Slutligen frågade jag vad ni som bor på Hven tycker om Tycho idag, och ett av barnen svarade att han var "en riktig bondeplågare"! Ilskan över vad Tycho gjorde mot tidigare Hvenbor lever ännu!

Resan tog sedan vid, med besök runt om i Vintergatan, bl.a. genom besök i nebulosor, men framfört allt i vårt eget solsystem. Barnen var mycket, mycket duktiga i ämnet rymdkunskap! Vilket väl får anses som självklart när man nu bor på en av astronomihistoriens viktigaste platser - ön Hven! Deras lärare var djupt imponerad av all deras kunskap, och öste beröm över barnen. Helt rätt!

Efter en liten matpaus för barn och lärare gick vi ut till visningsteleskopet. Där hade jag under tiden förberett teleskopet och ställt in det på den plats där den första bemannade månlandningen ägde rum i juli 1969. En av anledningarna, en riktigt trevlilg en, var att en av lärarna, Charlotte, var 6 år 1969 och mindes delvis månlandningen. Egentligen inte själva händelsen som sådan, men däremot sin mammas upprymdhet (om uttryckes tillåts?) av det som hände! Själv minns jag ingenting alls, trots att jag fanns på denna jord. Det kan bero på, att jag var 3 år vid tillfället och förmodligen låg och sov. Hade jag varit vaken, hade det så klart varit en annan sak, eller hur?

alt

Barnen hade kommit i dagsljus, och gav sig nu av i mörkret i skenet av vattentornet, men också av en egen ficklampa. Våra besökande Hvenbor gav sig av på en tre (!) timmar lång tillbakaresa! Tåg från Oxie station till Landskrona station via Malmö C och sedan båt över till Hven. Vilka hjältar, som använder nära på hela dagen för att resa fram och tillbaka. Besöket av Uranienborgs skola på Hven var det första skolan gjort, någonsin, till oss på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie. Inte det sista, om vi ska tro lärarna. Vi på observatoriet säger mycket varmt välkomna igen till barn och lärare från Hven!

För några dagar sedan fanns det ett tjockt kuvert i Tycho Brahe-observatoriets postbox. Vem kunde det vara ifrån? Jo, från Uranienborgs skola på Hven! Kuvertet var fyllt med hälsningar och tack för besöket barnen och lärarna från Hven. Många av hälsningarna var också instoppade i egentillverkade mindre kuvert! Ett litet utdrag av alla hälsningar kommer här:

  • "Hej Peter! Hoppas att du förstår nu när du läser brev och rapport från vårt studiebesök hur mycket detta var värt för oss alla och särskilt barnen! Stort Tack från Uranienborgs skola genom Charlotte" (lärare på Uranienborgs skola)
  • "Hej Peter Hopas du har rolit på opsavartorjet från oscar och viktor"
  • "Hej Tack för bösöket. Vi lärde oss om hästhuvet, stjärnOr, planeter, teloskop, Galaxer och annat. hej då god jul Vide"
  • "Hej Peter de var roligt att titta på månen tack så mycket Från Charlie"
  • "Hej Peter! Det var jättekul på observatoriet! [---] Jag trodde att det skulle vara större men det var också mycket mysigare än vad jag hade trott. [---] Det var extra roligt att komma till ert observatorium eftersom att det handlade så mycket om Tycho Brahe [---]"
  • "Hoppas vi kanske kan komma till dig snart igen! Eller tvärs om" Liv

Peter Hemborg