alt

Den 10 april kom sju lärarstudenter från Malmö högskola på besök till observatoriet. De ville få information om observatoriets skolaktiviteter för att, hoppas vi, återkomma när de är färdiga lärare.

De fick först en presentation om vad en astropedagog är, och vad han gör. Därefter fick lärarstudenterna se den visning, kallad "En resa i rymden", som är framtagen speciellt för de yngre barnen. I den visningen tas det upp något kort om Tycho Brahe, 1500-tals astronomen, som vårt observatorium är uppkallad efter, och koncentrerar sig sedan på stjärnors liv och levene och på vårt solsystem. Under visningen lockas barnen med på att vara medberättare, så att de dels får visa sina kunskaper och dels komma med sina tankar och funderingar kring ämnet. Under visningen genomförs det några experiment, för att försöka konkretisera faktan som vi pratar om, t.ex. hur en stjärna bildas och hur vår stjärnas, vår sols, liv kommer att gestalta sig. Experiment med hur en stjärna bildas heter "Kan man koka sig en stjärna?", och där blandar jag vad som behövs i en glasgryta, och sätter på en kokplatta. Vad som sedan händer? Kom och upplev det på plats!

På slutet tittade vi på Tycho Brahe-observatoriets hemsida, där det visades utvalda delar, som var skolinformationen finns och var det skrivs och berättas om tidigare visningar. Lärarstudenterna uppmanades att själva ta sig en titt på hemsidan, och orientera sig runt. Lite information om observatoriet delades också ut. Sist tog vi på oss ytterkläderna och gick en runda runt observatoriet för att visa våra instrument.

Lärarstudenterna syntes uppskatta besöket. Jag hälsade dem välkomna tillbaka i framtiden med sina kommande skolklasser. Detta var andra besöket av studenter från Malmö lärarhögskkola. Ytterligare lärarstudenter kommer den 18 april. Hoppas att de också kommer att trivas, och återkomma någon gång i framtiden.

 

Peter Hemborg